Folyamatosan növekszik a lakossági állampapírokra a kereslet

MTI

2022.05.05. 09:02

Már 50 ezren nyitottak értékpapírszámlát a Magyar Államkincstárnál online.

Meghaladta az 50 ezret azon lakossági ügyfelek száma a Magyar Államkincstárban, akik elektronikus úton, a www.magyarország.hu honlapról, saját ügyfélkapus bejelentkezésük segítségével nyitottak értékpapírszámlát - közölte az MÁK az MTI-vel.

Közleményükben felidézik, hogy a Magyar Államkincstárnál 2019 júniusa óta van lehetőség elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül értékpapírszámla-nyitásra, amivel 2022. május elejéig már több mint 50 ezren éltek.  

Ismertetik, hogy a WebKincstár vagy MobilKincstár-szolgáltatás igénybevételével személyes megjelenés nélkül lehet intézni az állampapírral kapcsolatos ügyeket, így a vásárlást, visszaváltást, a kamat újrabefektetését.

A 2019-ben kiadott Magyar Állampapír Plusz (szuper lakossági állampapír) iránt megnövekedett kereslet, majd 2020-ban a pandémia hatására még erőteljesebb igény jelentkezett az elektronikus szolgáltatások fejlesztésére a lakossági állampapírok piacán is. A fejlesztésben a kincstár élen jár, piacvezetőnek számít az online állampapír-értékesítésben és a személyes megjelenés nélküli online értékpapír-számlanyitásban is - írják a közleményben.

Kiemelték, a szolgáltatás iránt egyre nő az igény, az elektronikus úton megnyitott számlák száma 2022 első négy hónapjában már meghaladta az előző évi számlanyitások több mint felét.

A Magyar Államkincstárban valamennyi, Magyarországon forgalomban lévő lakossági állampapír megvásárolható és folyamatosan növekszik az ezek iránti kereslet. A Magyar Államkincstárban vásárolt lakossági állampapír-állomány 2021. év végén meghaladta a 3500 milliárd forintot, amely teljesítménnyel a Magyar Államkincstár lett az Év Lakossági forgalmazója az Államadósság Kezelő Központ Zrt. 2021-es rangsora szerint - tájékoztatott a MÁK.

.