Hirdetés

Ennyi idő alatt kell megoldani a magyarérettségi-feladatlapokat

Ennyi idő alatt kell megoldani a magyarérettségi-feladatlapokat

alon.hu

2022.05.01. 14:27

Itt van az is, mit használhatnak majd a magyarérettségin.

Hirdetés

A diákok a hagyományoknak megfelelően az első napon - május 2-án -  magyar nyelv és irodalom és a magyar, mint idegen nyelvből tesznek írásbelit. 

A magyar érettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

Az írásbeli vizsgán a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk. A vizsgázó először az I. feladatlapot oldja meg, a megoldásra 90 perc áll rendelkezésére.

A I. feladatlap egy szövegértési-nyelvi feladatsort és egy irodalmi feladatsort tartalmaz. Az I. feladatlapot 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ehhez a feladathoz szöveggyűjtemény nem használható.

Ezután kerül sor a II. feladatlap kiosztására és megoldására. A II. feladatlap megoldására 150 perc áll rendelkezésre, ennek leteltével a felügyelő tanár összegyűjti a dolgozatokat.

Az írásbeli vizsgafeladatok I. és II. részének megoldásakor nyomtatott helyesírási szótár, a II. feladatlap megoldásakor a tankönyvjegyzékben szereplő irodalmi szöveggyűjtemény (9-12. évf.) is használható.

A helyesírási szótárból vizsgatermenként négy-négy példány szükséges, amelyekről a vizsgaszervező intézmény gondoskodik, a tankönyvjegyzékben szereplő irodalmi szöveggyűjteményeket is a vizsgaszervező biztosítja valamennyi vizsgázó számára.

A magyar érettségit kedden a matematika, szerdán a történelem, csütörtökön az angol nyelv, pénteken a német nyelv követi.

A vizsgák mindkét szinten 9 órakor kezdődnek az első héten.

A többi napon a délelőtti írásbeli vizsgák 8-kor, a délutániak 14 órakor indulnak.

A vizsgaidőszak speciális rendjét meghatározó kormányrendelet szerint a sikeres érettségi vizsgát a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint teljesített, teljes értékű, sikeres érettségi vizsgának kell tekinteni.

Az érettségi vizsgák május 23-án zárulnak.

.