Hidegfront jön - Másodfokú figyelmeztetést adtak ki szerdára

Időjárási hírek

MTI/met.hu - Időjárás

2022.05.25. 01:27

Május 25. Orbán napja. Orbán a 4. fagyosszent. A néphit szerint ezen a napon ha esik az eső, jó termés lesz.

Szerdán egy hidegfront éri el az országot, hatására délutántól először a Dunántúlon és az északi megyékben, az esti órákban pedig többfelé alakulhatnak ki zivatarok.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szerdára

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szerdára
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szerdára - Forrás:met.hu

Szerdára Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyére adtak ki másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést a heves zivatarok veszélye miatt.

Időjárás-előrejelzés szerda délelőttre

Időjárás-előrejelzés szerda délelőttre
Időjárás-előrejelzés szerda délelőttre - Forrás:met.hu

Napközben a többórás napsütést gomolyfelhők zavarják, amelyek az északi és nyugati megyékben időszakosan össze is állhatnak, helyenként zápor, esetleg zivatar is kialakulhat belőlük.

Időjárás-előrejelzés szerda délutánra

Időjárás-előrejelzés szerda délutánra
Időjárás-előrejelzés szerda délutánra - Forrás:met.hu

Kora estétől nyugat felől újra megnő a csapadék esélye, akkor már heves zivatarok is előfordulhatnak. A délkeleti szél nyugatira, északnyugatira fordul, és időnként megélénkül, de zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek.

A Dunántúl déli felében és "nagyobb bizonytalansággal az északkeleti területeken" heves zivatarok kialakulása is várható, amelyekhez viharos, akár 90 kilométer/óránál erősebb széllökés, jégeső és intenzív esőzés társulhat. A kialakult gócok kelet felé haladnak, így az Alföldön, északkeleten csütörtök hajnalig is kitarthatnak a zivatarok.

.