Tíz településen naperőművet építenek

MTI

2022.05.17. 17:56

Ezeken a településeken lesznek erőművek.

Az MVM Zöld Generáció Kft. országszerte 28 naperőművet épít mintegy 7 milliárd forintos beruházással - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.

A projekt nyitórendezvényét Oroszlányban tartották, mivel a 0,5 megawatt (MW) kapacitású egységből itt telepítik a legtöbbet, 15-öt az erőmű zagyterében, mezőgazdaságilag nem hasznosítható területen - mondta el a társaság csoportvezetője az MTI-nek.

Edelman György tájékoztatása szerint az erőművek évente 69 ezer gigajoule (GJ) villamos energiát termelhetnek majd, ez több mint 8000 háztartás éves villamosenergia-szükségletének fedezésére elegendő, egyidejűleg évente 19 000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása. A rendszer névleges teljesítőképessége 13,911 MW lesz.

A beruházás tervezett összköltsége 6,7 milliárd forint, amelyhez 2,098 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az Európai Unió a Környezeti és energiahatékonysági operatív program keretében.

Egy-egy erőművi egység egy-másfél hektáros területet foglal el. Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó leányvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. jellemzően barnamezős beruházásként építi a telepeket, nem hasznosított erőművi területeken, illetve a önkormányzatoktól bérelt ingatlanokon.

Az erőművek a következő tíz településen épülnek meg: Berettyóújfalu, Dánszentmiklós, Dorog, Kunszállás, Nyírcsaholy, Oroszlány (15 egység), Pécs (5 egység), Pusztaföldvár, Sükösd és Vésztő.

Az erőművek a tervek szerint jövő év első felében kezdhetik meg a kereskedelmi üzemet, tervezett élettartamuk 25 év - ismertette a csoportvezető.

.