Újraindult a zarándokvonat Mátraverebély-Szentkútra

MTI

2022.05.01. 09:37

Több év szünet után ismét útra kelhet a zarándokvonat.

A pandémia után újraindul a zarándokvonat Mátraverebély-Szentkútra - közölték az esemény szervezői vasárnap reggel Budapesten, a Keleti pályaudvaron.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára a második szentkúti zarándokvonat elindulása előtt azt mondta, ennek a vonatnak többletüzenete van. Az, hogy Magyarország "vigyázza, őrzi és védi" keresztény hitét és kultúráját, valamint, hogy a magyar emberek védik azt a keresztény kultúrát, amelyet szüleik és nagyszüleik hagyományoztak rájuk.

Mindezek mellett a vonat azt is mutatja, hogy "ebben az országban nem csak vitrinek közé zárt és múzeumi belépőjegy árán megnézhető valóság, hanem a velünk élő, a nemzettel együtt élő valóság a keresztény kultúra és hit" - jelentette ki.

A zarándokvonat a közösségi hovatartozás élményéről is szól, amit háromszázan megtapasztalhatnak - mondta az államtitkár, aki megköszönte a ferenceseknek, a MÁV-nak és a Misszió Toursnak, hogy lehetővé teszik mindezt.

Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezetője, a zarándokvonat főszervezője szintén azt emelte ki, hogy több év szünet után ismét útra kelhet a zarándokvonat.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója közölte: Munkás Szent József címen fut ez a zarándoklat, amely a férfiakról szól ugyan, de mivel anyák napja van, ezért kicsit a családokról is, amelyek a társadalom alapját képezik.

A zarándokvonat lelkivezetője Böjte Csaba ferences szerzetes köszöntőjében kiemelte: egy pandémiás időszak után és háborús helyzetben "mindannyian kicsit elbizonytalanodunk, félünk", a keresztény ember azonban nem bújik el a sarokba, nem hátrál meg, hanem Istenhez megy segítséget kérni.

Hozzátette: a "Boldogságos Szűzanya" kegyhelyén szeretne együtt imádkozni a családapákért, mert az anyáknak a legszebb ajándék egy nagyszerű férj, egy nagyszerű édesapa, aki segít az anyai hivatásukat megélni, beteljesíteni, valamint azért is, hogy a háború érjen véget.

Miután Böjte Csaba megáldotta, a zarándokvonat elindult Mátraverebély-Szentkútra.

.