Átlagosan háromezren adják be hetente az igénylésüket otthonfelújításra

MTI

2022.06.14. 10:57

Aki megkapja a támogatást, biztosítani kell az ingatlan megtekintését.

Az otthonfelújítási programban május végéig a Magyar Államkincstár (MÁK) 261 milliárd forint támogatást utalt ki, amelyet leggyakrabban belső terek felújítására, tetőfelújításra, napkollektorra és külső nyílászárók cseréjére fordítottak - közölte az államkincstár az MTI-vel.

Hozzátették, hogy a program indulásától idén május végéig több mint 150 ezer otthonfelújítási támogatási kérelem érkezett be a MÁK-hoz, jelenleg hetente átlagosan háromezren adják be az igénylésüket.

Kiemelték, hogy folyamatosan ellenőrzik az otthonfelújítási támogatás jogszerű felhasználását.

A közlemény szerint a támogatás kifizetését megelőzően valamennyi igénylést felülvizsgálja a kincstár, de a közpénzek jogszerű felhasználása érdekében az elvégzett felújítási munkát helyszíni ellenőrzésen is jogosult vizsgálni a megyei kormányhivatalok bevonásával.

Aki megkapta az állami támogatást, annak az értesítést követően biztosítani kell az ingatlan megtekintését és együtt kell működnie a hivatal munkatársaival.

Az ellenőrzés kiterjed valamennyi elvégzett és támogatott kivitelezési munkára, illetve felhasznált anyagra.

Amennyiben a helyszíni ellenőrzésen az igénylésben szereplő adatokhoz, dokumentumokhoz képest eltérést állapítanak meg, az a támogatás részben vagy egészben történő visszafizetését is maga után vonhatja - olvasható a kincstár közleményében.

.