Az MNB kiemelten vizsgálja a bankok díjváltoztatásait

MTI

2022.06.15. 08:57

A megbírságolt pénzügyi intézmények egy része bírósághoz fordult.

A pénzügyi különadók és a tranzakciós illeték változása okán a jegybank kiemelten vizsgálja a hitelintézetek díjszabásainak változásait, szükség esetén haladéktalanul vizsgálatot indít a jogsértő pénzügyi intézményekkel szemben - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A közleményben emlékeztettek: a jegybank 2013-2015-ben 4 milliárd forint jogosulatlanul elvont díjat fizettetett vissza egyes pénzügyi intézményekkel, továbbá 1,9 milliárd forint bírságot szabott ki a tranzakciós illeték bevezetése utáni jogsértések miatt.

A megbírságolt pénzügyi intézmények egy része bírósághoz fordult az MNB döntései ellen, azonban a jegybank a perekben is eredményesen védelmezte a fogyasztók érdekeit - jelezték.

"A központi pénzintézet kiemelt céljának tekinti, hogy a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek döntéseiket jogsértő befolyásolástól mentesen, a valós körülmények és a tényleges feltételek ismeretében hozhassák meg" - fogalmaztak a közleményben.

Az MNB felügyeleti tevékenységének része az ellenőrzési eljárás, melyet egyrészt az adatszolgáltatásból származó információk, másrészt a részére átadott dokumentumok, illetve a hivatalosan ismert adatok ellenőrzésével és elemzésével valósít meg - írták.

.