Hirdetés

Mit ünneplünk pünkösdkor?
MTI/Komka Péter

Mit ünneplünk pünkösdkor?

Pünkösd

alon.hu

2022.06.05. 14:37

A húsvét és a karácsony után, pünkösd a harmadik legnagyobb egyházi ünnep. 

Hirdetés

Pünkösdvasárnap az idén június 5., pünkösdhétfő pedig június 6. és munkaszüneti nap.

Így alakul a boltok nyitvatartása a pünkösdi hétvégén.

Pünkösd, húsvét időpontjától számított 7. vasárnap és hétfőn tartott keresztény ünnep, mely legkorábban május 10-én, legkésőbb június 13-án lehet.

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - húsvét és karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep.

A pünkösdhöz több népszokás kötődik. Ilyenkor szoktak pünkösdi királyt és királynőt választani valamint legényavatást tartani.

Az ünnephez kapcsolódó különböző időjárási jóslatok néha "sántítanak", mert azt mondják a pünkösdi eső nem jó.

 

Pünkösdi népszokások

A néphit szerint, ha pünkösdkor szép az idő, akkor jó lesz a bortermés.

Egyes vidékeken ma is él a pünkösdi királyválasztás szokása: ilyenkor a falu legényei különböző ügyességi próbákon (lóverseny, bikahajsza, bothúzás, rönkhúzás, kakaslövés, kaszálás)  mérik össze ügyességüket.

A győztes egy évig ingyen ihat a kocsmában, neki tartoznak engedelmességgel a többiek, és viselheti a pünkösdi koronát - uralkodásának rövid idejére utal a "pünkösdi királyság" kifejezés.

Jellegzetes pünkösdi szokás a pünkösdi király vagy királyné körmenete: a legkisebb lányt pünkösdi rózsával, zöld ágakkal királynőnek öltöztetik, és rózsaszirmot hullatva házról házra járnak köszönteni.

.