Fokozódik a hőség - A fél országra másodfokú a figyelmeztetés kedden

Időjárási hírek

MTI/met.hu - Időjárás

2022.06.28. 01:27

Helyenként zivatarokra is figyelmeztet az OMSZ. Mutatjuk, hol várható zivatar.

A következő napokban fokozódik a hőség, péntekig csak kevés helyen lehet frissítő zápor, zivatar. Szombaton érkezhet egy gyenge hidegfront, de jelentős hőmérséklet-visszaesésre nem érdemes számítani.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés keddre - Hőség

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés keddre
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés keddre - Forrás:met.hu

A hőség veszélye miatt Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Fokozódik a hőség, a napi középhőmérséklet az ország döntő részén meghaladhatja 25 Celsius-fokot, elsősorban az Alföldön a 27 fokot is. Kedden országszerte elérheti a nagyon erős, néhol akár az extrém szintet az UV-sugárzás.

Időjárás-előrejelzés kedd délelőttre

Időjárás-előrejelzés kedd délelőttre
 Időjárás-előrejelzés kedd délelőttre - Forrás:met.hu

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés keddre

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés keddre
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés keddre - Forrás:met.hu

Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére zivatarveszély miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Keddre virradóra az éjszaka második felében elsősorban a Dunántúl északnyugati, középső és keleti részén alakulhatnak ki zivatarok, melyeket intenzív csapadék, viharos széllökés, kisebb eséllyel aprószemű jég kísérhet.

Időjárás-előrejelzés kedd délutánra

Időjárás-előrejelzés kedd délutánra
Időjárás-előrejelzés kedd délutánra - Forrás: met.hu

Kedden délután, este a Dunántúl nyugati felén fordulhat elő kevés helyen zivatar, melyek azonban hevesebbek is lehetnek, viharos kifutószéllel, jégesővel és intenzív csapadékkal.

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 22 fok között valószínű. A hidegre hajlamos részeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 32 és 37 fok között valószínű.

A meteorológiai szolgálat és az országos tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.
Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el, döntése értelmében csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztás van érvényben.

.