10,75 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot kedden

MTI

2022.07.26. 18:30

100 bázisponttal emelték a jegybanki alapkamatot.

10,75 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot kedden - Forrás:met.hu

A monetáris tanács megítélése szerint az inflációs várakozások horgonyzása és a másodkörös inflációs kockázatok mérséklése érdekében az alapkamat további határozott emelése indokolt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) továbbra is készen áll az egyhetes betéti eszköz kamatával gyorsan és rugalmasan reagálni, amennyiben azt a rövid távú pénz- és árupiaci kockázatok emelkedése indokolja - áll a keddi kamatemelést indokló, az  MNB honlapján publikált közleményben.

A monetáris tanács kedden az alapkamat 100 bázisponttal 10,75 százalékra emeléséről döntött, az egynapos betéti kamatot ugyanilyen mértékkel 10,25, míg az egynapos és az egyhetes fedezett hiteleszköz kamatát 13,25 százalékra növelte. A közleményben rögzítették, hogy az egyhetes betéti eszköz kamatának az alapkamatéval azonos mértékű emelését tartják indokoltnak.

Az inflációs cél elérése szempontjából kulcsfontosságú a másodkörös hatások kivédése és az inflációs várakozások horgonyzása. A háborús feszültségek elsőkörös hatásainak lecsengése, a külső inflációs hatások mérséklődése, a júniusban bejelentett adóintézkedések inflációs hatásának kifutása és a proaktív jegybanki lépések következtében az infláció várhatóan 2023 végén tér vissza a jegybanki toleranciasávba, majd 2024 első félévében éri el a 3 százalékos jegybanki célt - áll a közleményben.

.