Egyre nehezebb elérhető áron megfelelő használt autót találni

MTI

2022.07.22. 08:57

A használt autók esetében a néhány éves autók ára emelkedett jelentősebb mértékben.

Új rekordot állított be a belföldi használtautó-piac, csaknem 432 ezer személygépkocsi cserélt gazdát az idei első fél évben, 7,4 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte a JóAutók.hu szerdán az MTI-vel, a DataHouse előzetes adatai alapján.

Várakozásuk szerint reális az esély, hogy éves szinten megdől a használtautó-piac forgalmának tavaly elért 817 ezres csúcsa.

A piaci aktivitás mögött több tényező együttes hatása húzódik. Folyamatosan nő a belföldi személyautó-állomány, tavaly év végén már meghaladta a 4 milliós határt, ami több mint 21 százalékkal magasabb az öt évvel korábbi 3,3 milliónál. Több autóból szokványos piaci körülmények között is több jármű cserél gazdát - jelezte a JóAutók.hu.

Meghatározó szerepe van annak is, hogy az autógyárak komoly kapacitásproblémái az új autók piacáról továbbra is a használtautó-piacok felé tolják a keresletet.

A használtautó-import csaknem 10 százalékkal nőtt az első hat hónapban tavalyhoz képest, de ez a forrás is egyre kevésbé képes kielégíteni a minőségi használt autók iránti keresletet, mert már Nyugat-Európában is egyre nehezebb elérhető áron megfelelő használt autót találni. Ebben további nehezítő tényező a tartósan 400 forint közelében tartózkodó euróárfolyam.

Az érdeklődők figyelme ezért fokozottan a hazai piac felé fordul, ami a használt autók körében is több adásvételt és fokozódó árspirált generál - mutatott rá a JóAutók.hu.

A használt autók esetében a néhány éves autók ára emelkedett jelentősebb mértékben, itt az idei növekedés modellektől függően 15-30 százalék között mozgott. Az idősebb autóknál az emelkedés mértéke mérsékeltebb, de szintén kétszámjegyű, 10-15 százalék között alakult. A piaci várakozások szerint ez az emelkedő tendencia a következő hónapokban sem fog megállni.

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, arányuk 29, illetve 22 százalék volt az első hat hónapban.

Az alsó-középkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus és a Volkswagen Golf. A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa és a Volkswagen Polo követ. A leggyakoribb tíz modell között a felső-középkategória a Volkswagen Passattal és a BMW 3-as szériával képviselteti magát - közölte a JóAutók.hu.

Az első fél évben az esetek 75 százalékában 10 évnél idősebb személygépjárművet vásároltak a hazai vevők - hívta fel a figyelmet a Das Weltauto. Az országos értékesítői hálózattal rendelkező használtautó-kereskedő cég az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutatott: ennek következtében az autók átlagos kora változatlanul magas, 15 év fölötti Magyarországon.

A közleményben kifejtik: az autókínálat nem sokat javult az elmúlt időszakban a magyar piacon, kevés fiatal jármű frissíti az állományt, mivel jelentősen csökkent az újautó-eladások száma, és a flották értékesítésével is kivárnak a vállalatok. Ugyanakkor a magas euróárfolyam miatt a külföldi vásárlók is aktívak Magyarországon, ők leginkább az 1-2 éves, keveset futott modelleket viszik a határon túlra.

A minőségi kínálatra szinte azonnal lecsapnak az érdeklődők, még annak ellenére is, hogy az elmúlt időszakban akár 15-20 százalékkal is nőttek az autók árai - hangsúlyozta a közleményben  Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum értékesítési igazgatója.

A Das WeltAuto a Volkswagen konszern márkáit forgalmazó Porsche Hungaria használtautó-üzletága, amely 30 márkakereskedésből álló országos értékesítői hálózattal rendelkezik.

.