Készültségben a vízügyi szakemberek a kánikula miatt

MTI

2022.07.20. 20:03

Megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT).

Súlyosbodik az aszály, a vízügy országosan összehangolja a vízhiány elleni készültséget - tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint reggel 8 órától a vízhiány elleni védekezési készültség keretében megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT).

Azt írták, hogy Magyarországon súlyos aszály uralkodik, amely az előrejelzések szerint a hét végére várhatóan tovább nő; a tartósan vízhiányos időszak országosan március 21. óta tart.

Az Alföldön az öntöző- és kettős működésű csatornák teljes kapacitással üzemelnek. A rendkívüli öntözési kérelmek eddig soha nem tapasztalt nagyságrendben jelentkeznek - közölte az OVF.

A 12 vízügyi igazgatóságból már tíz területén rendeltek el vízhiány elleni készültségi fokozatot: jelenleg hét vízhiánykezelő körzetben elsőfokú, hét körzetben másodfokú, és 18-ban harmadfokú - vagyis a legmagasabb - készültség van érvényben.

A csapadékmentes időjárás és a vízkészletek folyamatos csökkenése miatt a vízigények úgy nőttek, hogy azok kielégítését csak több vízügyi igazgatóság összehangolt működése mellett, térségi vízátvezetésekkel, adott esetben szivattyús vízpótlással lehet csak megoldani - közölte az OVF.

Mivel a munka meghaladja a helyi védelemvezetők hatáskörét, az országos koordináció biztosítására Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője, egyben az OMIT törzsvezetője szerda 8 órától elrendelte a vízhiány elleni készültségi működést. Ennek keretében az egyidejű, koncentrált vízhasználat elkerülése érdekében, az OMIT kezdeményezte az összehangolt, kiegyenlített vízkivételt az érintett igénylők bevonásával és öntözési menetrend kialakításával - áll az írásos összegzésben.

.