Vége a rezsicsökkentésnek az átlagfogyasztás felett

MTI

2022.07.13. 19:34

Annak, aki az átlagnál több energiát fogyaszt, piaci áron kell megfizetnie a többletet.

A rezsicsökkentés részeként bevezetett limitált árat augusztus 1-től a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják. Annak, aki az átlagnál több energiát fogyaszt, piaci áron kell megfizetnie a többletet.

Magyarországon az átlagos havi fogyasztás sávhatára a villamos energiánál 210 kilowattóra/hó, 2523 kilowattóra/év, a földgáznál pedig 144 köbméter/hó, 1729 köbméter/év.

A háztartások háromnegyedét nem érinti a változás, mert az átlag alatt fogyasztanak. A többet fogyasztó egynegyednek is a csökkentett árat kell fizetnie az átlagos fogyasztás mértékéig - közölte.

A döntést azzal indokolták, hogy az orosz-ukrán háború elhúzódik, és az arra adott szankciók miatt valódi kockázatot jelent, hogy lesz-e elég energiahordozó a télen.

A nagycsaládosok továbbra is kedvezményesen kapják a gázt.

Jelenleg is van kedvezményes fogyasztási limitjük, ami megmarad a jövőben. Egy háromgyerekes család ezentúl évente nem 1729 köbméterig, hanem 2329 köbméterig veheti igénybe a kedvezményt. Minden további gyerek után 300 köbméterrel emelkedik a limit. A villamos áramnál ilyen kedvezmény nincs.

.