Júliusban 4,8 százalékkal emelkedtek a fővárosban az albérletárak

MTI

2022.08.10. 10:04

A felsőoktatásba kerülő tanulók lakáskeresése felpörgette a keresletet a budapesti albérletpiacon.

A fővárosban az albérletárak júliusban már meghaladták a 182 ezer forintot, az előző hónaphoz képest 4,8 százalékkal emelkedtek - közölte adatai alapján a Rentingo.com kedden az MTI-vel.

A közösségi albérletkereső platform szerint júliusban az energia-veszélyhelyzet kihirdetése után kezdett látványosan nyílni az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között: a fővárosi bérbeadók áremelésével egyidejűleg a felsőoktatásba kerülő tanulók lakáskeresése felpörgette a keresletet a budapesti albérletpiacon, de ennek ellenére a keresleti árak nem tartottak lépést a kínálati árakkal. A bérlők átlagosan 166 ezer forintért kerestek júliusban fővárosi albérletet, ami a júniusi átlagártól 0,3 százalékkal elmaradt.

Ugyanakkor jelezték, a külföldi diákok augusztusban és szeptemberben erősíteni fogják a keresleti oldalt, ezzel még emelhetnek a bérlők által átlagosan fizetendő díjon, de középtávon az árolló szélesebbre nyílását várják a Rentingo.com szakértői.

Arra is kitértek, hogy a rezsiárak növekedésének további, rövid távon is érzékelhető hozadéka, hogy a júniusban mért 2 százalékról, júliusban 6 százalékra ugrott azoknak a lakástulajdonosoknak az aránya, akik bérbeadáskor 3 havi kauciót kértek a bérlőktől, ezzel próbálva kivédeni az emelkedő rezsiből adódó kockázatokat.

A Rentingo.com szerint azonban kérdéses, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor a bérlők terhei eleve jelentősen nőnek, mennyire teszi próbára az albérletpiac tűrőképességét a 3 havi kauciós elvárás.  

A Rentingo.com bérbeadási platform és közösségi oldal, amely összeköti a bérbeadókat, a bérlőket és a szobatárskeresőket. Elsődleges célja, hogy átláthatóvá tegye a lakáskiadás folyamatát a hirdetés megfogalmazásától, a bérbeadó és bérlő bemutatkozásán és beazonosíthatóságán keresztül a bérleti szerződés megkötéséig.

.