Tíz magyar egyetemi szak is szerepel egy rangsor legjobbjai között

MTI

2022.08.23. 19:57

Mintegy kétezer egyetem teljesítményét vizsgálták Sanghajban.

Tíz magyar egyetem 39 szakja szerepel a Sanghaj rangsoron a világ legjobbjai között, ami György László államtitkár szerint a magyar felsőoktatás megújulásának eredményességét jelzi - tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium kedden az MTI-t.

A Shanghaj rangsoron, amely a világ mintegy kétezer egyetemének szakterületi teljesítményét vizsgálja, tíz magyar egyetem 39 szakja szerepel a világ legjobbjai között - olvasható a közleményben.

Előrelépett az Állatorvostudományi Egyetem az állatorvostudományok (151-200.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a matematika (201-300.) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem a biológia területén (301-400.)

Emellett az idei listára felkerült a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem gyógyszerészeti tudományok szakja.

A rangsorokban a szakterületek legalább egy kategóriát előreléptek, amely kategóriától függően 50-100 helyezést jelent.

A közleményben idézték György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárt, aki azt mondta: "Az a célunk, hogy 2030-ra Magyarországot Kelet-Közép-Európa tudásközpontjává tegyük. Ezt szolgálja a kiszámíthatóbb, tervezhetőbb finanszírozási struktúra, amelyben az intézmények a többi között vállalják a nemzetközi rangsorokban való előrelépést is.

Az első eredmények azt mutatják, hogy az irány jó, folyamatosan haladunk előre a nemzetközi rangsorokban; míg a világ két legrangosabb felsőoktatási rangsora (THE, QS) közül a THE-rangsorban négy éve hét, két éve mindkét rangsorban nyolc, ma már egyaránt tizenegy magyar egyetem szerepel, amelyekbe hallgatóink kétharmada jár. Célunk, hogy ez a szám tovább bővüljön."

Az államtitkár nyilatkozata szerint "jó ma magyar egyetemistának lenni, hiszen diplomájuk értékét nemcsak a nemzetközi rangsorok, hanem a piac is nagyra értékeli. Ma egy diplomás szinte azonnal munkát kap és a bérelőnye is jelentős, nagyjából másfél-kétszeres arányt mutat. Azon dolgozunk, hogy évről évre még jobb legyen Magyarországon egyetemistának lenni és bebiztosítsuk a jövő munkahelyeit!"

A listára felkerült csaknem kétezer egyetem vizsgált szakjai a természettudományok, a mérnöki tudományok, az élettudományok, az orvostudományok és a társadalomtudományok területét érintik és rangsorolásuk számos tudományos mutatót figyelembe véve történik, beleértve a kutatási teljesítményt és annak hatását, a nemzetközi együttműködést, a kutatás minőségét és a nemzetközi tudományos díjakat - közölték.

.