Ma van a magyar dráma napja - Rendhagyó módon ünnepli az Örkény Színház

MTI

2022.09.21. 07:57

Szeptember 21. a magyar dráma napja.

Rendhagyó nyílt próbával ünnepel az Örkény Színház a magyar dráma napján; szeptember 21-én 19 órától az évad első nagyszínpadi bemutatója, a Liliom próbafolyamatába nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

Molnár Ferenc ismert színművét Kovács D. Dániel rendezésében október 7-én mutatják be a nagyszínpadon. Az előadás címszerepét Patkós Márton, Juli szerepét pedig Józsa Bettina játssza - olvasható az Örkény István Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

A "Liliom. Egy csirkefogó élete és halála. Külvárosi legenda hét képben" címmel megjelent darabot, a Vígszínház házi szerzőjének színművét először 1909-ben játszotta a körúti színház. Az előadás ismertetőjében Molnár Ferencet idézik: "a célom az volt, hogy egy pesti kültelki históriát vigyek a színpadra olyan primitíven, olyan naivul, ahogy az ilyen meséket öreg asszonyok a külső Józsefvárosban mesélni szokták".

A darab további szerepeit Kókai Tünde, Vajda Milán, Szandtner Anna, Znamenák István, Jéger Zsombor, Borsi-Balogh Máté, Csuja Imre alakítja. Az előadásban láthatók a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színész osztályának hallgatói is.

Gáspár Ildikó rendezésében Henrik Ibsen színművét Solness címmel október 6-án mutatja be a társulat az Örkény Stúdióban. A darab nyílt próbáját szeptember 26-án tartják. A címszereplő Mácsai Pál mellett, az előadásban Hámori Gabriella, Pogány Judit, Zsigmond Emőke, Polgár Csaba, Bajomi-Nagy György, valamint Szaplonczay Mária negyedéves színészhallgató lép színpadra.

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve. A Magyar Írószövetség kezdeményezte, hogy Az ember tragédiája első színrevitele előtti tisztelgésként szeptember 21. legyen a magyar dráma ünnepe, hogy felhívják a figyelmet a magyarországi és a határon túli magyar drámairodalom értékeire, ösztönözzék az írókat újabb művek megalkotására.

.