Ötszörösére nőtt a nyári mobiladat-forgalom öt év alatt

MTI

2022.09.08. 14:57

Országosan 32 százalékkal több adatot használtak a magyarok idén.

Öt év alatt ötszörösére nőtt a nyári mobiladat-forgalom, a mobilnet iránti igény növekedése felgyorsult, de a hanghívásokban és az SMS forgalomban is növekedés látható az előző év nyarához képest - közölte a Yettel az MTI-vel csütörtökön.

A mobilszolgáltató adatai szerint országosan 32 százalékkal több adatot használtak a magyarok idén a nyári hónapokban a Yettel hálózatán, mint az előző év azonos időszakában. Ezt az országos átlagot lebontva a Balaton környéke és a Velencei-tó számítanak adatforgalmi szempontból kiugró helyszíneknek, ahol 40 százalékot meghaladó volt a mobilnet-forgalom éves növekedése a nyári hónapok alatt.

Közölték: míg 2020-ról 2021-re 16 százalékos adatforgalom-növekedést regisztráltak, ehhez képest 2021-ről 2022-re a növekedés üteme duplázódott. Ötéves távlatban - 2017 nyara és 2022 nyara között - pedig a növekedés már meghaladta az 500 százalékot.

Az exponenciális növekedés hátterében az is állhat a közlemény szerint, hogy a klasszikus mobiltelefonos internetfogyasztás élményét fokozza az 5G-hálózat terjedése és a 5G-s mobilok növekvő penetrációja, valamint a korlátlan adatcsomagot kínáló tarifák terjedése. Emellett népszerűek azok a mobilinternet alapú, otthoni internet-szolgáltatások is, amelyek egy adott helyszínhez - lakáshoz, irányítószámhoz - kötődnek, és a stabil mobilhálózatra építve, a vezetékes netet kiváltva egy teljes háztartás otthoni internetigényét elláthatják.

Koller György, a Yettel műszaki vezérigazgató-helyettese a közleményben kiemelte: a hálózatukat folyamatosan fejlesztik, monitorozzák és az ügyfelek igényei szerint finomhangolják, ha szükséges. Mára több száz bázisállomáson érhető el az 5G szolgáltatás országszerte, és ez megteremtette a lehetőséget a nagy sávszélességű otthoni netszolgáltatások elindítására, amivel az 5G valódi hozzáadott értéket teremt - mondta.

A 2022-ben a magyar, bolgár és szerb ügyfelek számára bevezetett Yettel a cseh székhelyű PPF Telecom Group új távközlési márkája. A PPF Telecom Group Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Szerbiában, Szlovákiában kínál mobil, vezetékes, adatátviteli és internetes televíziós szolgáltatásokat. Legutóbbi adataik szerint több mint 18,3 millió ügyfelük és 12 ezer alkalmazottjuk van, az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 2020-ban elérte az 1,4 milliárd eurót (több mint 500 milliárd forint).

.