Döntött a karácsonyi díszítővilágításról a főváros

MTI

2022.10.27. 14:05

A jelenlegi gazdasági helyzetre tekintettel hoztak intézkedést.

Idén nem építi ki a karácsonyi díszítővilágítást a fővárosi önkormányzat az általa kezelt helyeken a jelenlegi gazdasági helyzetre tekintettel - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes előterjesztését 18 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében, 8 tartózkodás mellett támogatta a testület.

Az intézkedés révén 28,3 millió forintot lehet spórolni, illetve - mint írták - jelentős mennyiségű szén-dioxid kibocsátásának csökkentése is elérhető. Az előbbi összeget az általános tartalékba csoportosítják át.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a döntés értelmében nem lesz díszkivilágítás például az V. kerületben, a Váci utcában a Vörösmarty tér és Fővám tér közötti szakaszon és a környező kis utcákban, valamint a Deák Ferenc utcában és a Városháza parkban. A VI. kerületben az Andrássy út egy részén, az Oktogonon, a Nagymező utcában, a Liszt Ferenc téren nem lesz karácsonyi díszkivilágítás, az I. kerületben pedig a Batthyány téren és a Clark Ádám téren.

A közgyűlés 29 igen szavazattal, egy ellenszavazattal módosította a parkolási rendeletet, ennek alapján a II. kerület kezdeményezésére január 1-től "C" várakozási övezetbe sorolják a Gábor Áron utca - Szilágyi Erzsébet fasor - Lotz Károly utca - Pasaréti út - Gábor Áron utca - Pusztaszeri út (beleértve a Felső Zöldmáli szervizútszakaszát is) - Alsó Zöldmáli út - Pusztaszeri út - Csejtei utca - Józsefhegyi utca - Szemlőhegy utca - Áldás utca - Eszter utca - Alsó Törökvész út - Bimbó út - Alvinci út - Lévay utca - Fillér utca - Lórántffy Zs. utca - Hermann Ottó utca - Radna utca - Pasaréti út által határolt területet, beleértve a határoló utakat és tereket, valamint "B" várakozási övezetbe sorolják a Szépvölgyi út 52-66 szám alatti szakaszokkal körülhatárolt területet.

László Imre XI. kerületi polgármester kezdeményezésére az Etele tér környéke - a bevásárlóközpontra tekintettel - a "D" vezetből "C" övezetbe került át, így ott a parkolás óránként 100 forinttal kerül majd többe. Erre - mint írták - azért van szükség, mert a bevásárlóközpontban magasabb a parkolási díj, mint a közterületen, így a közterületi telítettség a lakossági várakozást nehezíti. A VIII. kerületben pedig megemelik a Rákóczi téri mélygarázsban alkalmazott várakozási díjakat, mert az ottani parkolás fele annyiba kerül, mint a környező közterületi várakozóhelyeken.

Döntöttek arról, hogy a Margitszigeten nem lesz érvényes az ingyenes közösségi autóbérleti várakozás és arról, hogy a megfelelő döntések előkészítése után a Kelenföldi P+R parkolók őrzött, fizetős P+R várakozóhelyként működjenek.

A képviselők többsége úgy határozott, hogy a közösségi költségvetés "Zöld falak a belvárosban" elnevezésű nyertes pályázatának megvalósításáért 50 millió forintos összeggel pályázatot írnak ki a fővárosi ingatlanok közterületi homlokzatainak zöldítésére. Ennek során tartószerkezetre és/vagy falra futatott kúszónövényekkel, az arra alkalmas területeken közvetlen talajkapcsolattal vagy növénykazettába ültetéssel "zöldítik" a homlokzatot.

A képviselők egyhangúlag úgy döntöttek, ismét meghirdetik a 30 millió forint keretösszegű udvarzöldítési pályázatot, amelyen társasházak, lakásszövetkezetek nyerhetnek támogatást belső udvarok felújítási és megújítási munkáira, növényzet telepítésére, kész bútorok beszerzésére. Ugyancsak egyhangúlag határoztak arról, hogy a részvételi költségben nyertes "városi erdők" ötlet megvalósításáért két helyszínen lesz erdőfejlesztés: a XVII. kerületben az Anna utcánál, ahol mintegy 2700, valamint a XXIII. kerületben a Temetősor utcánál, ahol 2300 erdészeti facsemetét telepítenek, rönkpaddal, piknikasztallal, hulladékgyűjtő edénnyel. A kivitelezési feladatok legkésőbb jövő április 30-ig fejeződnek be.

A képviselők arról is döntöttek, hogy az "utcai megkereső és ártalomcsökkentő program" megvalósításáért 9,5 millió forinttal támogatják a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány projektjét, amelyben ártalomcsökkentő eszközöket, segítséget és információt biztosítanak a szerhasználóknak. Az ArtWorkShop Egyesület pályázata pedig ötmillió forintot nyert. Az egyesület a HepaGo elnevezésű buszos mobil programmal vett rész a pályázaton, és vállalta, hogy az elért szerhasználóknak ártalomcsökkentő és higiénés eszközöket biztosítanak fertőzések megelőzésére, valamint HIV- és Hepatitis-C-szűréseket végeznek.

A közgyűlés döntött arról is, hogy 19,2 millió forint értékben pályázatot írnak ki idősotthonokban tartott állatterápiás programokra.

A képviselők többsége támogatta azt a javaslatot, hogy Budapest egyesítésének 150. évfordulójához kapcsolódóan Magyarország településeit jelképezze az a rózsakert, amely a Gellért-hegyen, a Jubileumi park területén létesítenek, 90 millió forintból. A rózsakertet a Budapesti Közművek Főkert divíziója telepíti 2023. december 31-ig.

A képviselők egyhangúlag döntöttek arról is, hogy a II. kerületben teret neveznek el Solt Ottiliáról, a hazai szociális és emberijogi mozgalom kiemelkedő alakjáról. A VIII. kerületben egy eddig névtelen közterület neve Vagon köz lesz, a XII. kerületben pedig az Eötvös út egy szakaszát Kopp Mária sétányra nevezik át, az orvos, pszichológus tiszteletére. A XIV. kerületben parkot neveznek el Pécsi Eszterről, az első magyar női építészmérnökről és Slachta Margitról, az első magyar női országgyűlési képviselőről, Szécsi Margit költő emlékére pedig teret neveznek el.

A közgyűlés egyhangúlag döntött arról is: két új civil munkacsoportot hoz létre, hogy a budapesti civil szervezetek az ifjúságügy és a sport területén beleszólhassanak a főváros életét befolyásoló döntésekbe.

.