Ekkor érkezik a nyugdíjkiegészítés és a nyugdíjprémium

MTI

2022.10.13. 04:37

A kormányszóvivő a közösségi oldalára szerdán feltöltött, Kormányinfó Plusz nevű videójában kérdésekre válaszolt.

Az Európai Unión belül Magyarországon a legolcsóbb a lakossági földgáz, a hazai gáztárolók töltöttsége pedig jóval meghaladja az uniós átlagot - többek között erről beszélt a kormányszóvivő a közösségi oldalára szerdán feltöltött, Kormányinfó Plusz nevű videójában, amelyben állampolgárok által feltett kérdésekre válaszolt.

Szentkirályi Alexandra nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy kötelező-e a részvétel a nemzeti konzultáción, de arra kért mindenkit, hogy mondja el a véleményét a brüsszeli szankciókról, mert "ez mindannyiunk életét meghatározó ügy".

A kérdezők a tűzifaprogramról is érdeklődtek. A kormányszóvivő ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy az erdőgazdaságokhoz nagyon sok megkeresés érkezik, amelyek feldolgozása időbe kerül, de mindenkinek válaszolni fognak. Szeptember közepe óta szállítják a tűzifát azokra a helyszínekre, ahol nagy az érdeklődés. Az első ütemben 23 500 köbméter faanyag jut a főváros térségébe, valamint az alföldi régiókba - ismertette. Ezen túlmenően pedig a 2011-ben indított szociális tűzifa programra idén is ötmilliárd forintot biztosítanak, amelynek köszönhetően várhatóan 180-190 ezer családnak tudnak segítséget nyújtani - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mikor érkezik a nyugdíjkiegészítés és -prémium, elmondta: az inflációs nyugdíj-kiegészítést november 10. és 15. között kapják kézhez a nyugdíjasok, ez a 4,5 százalékos emelés januárig visszamenőleg jár, és a 13. havi nyugdíjra is érvényes, a gazdasági növekedésnek köszönhető nyugdíjprémiumot pedig szintén novemberben fizetik ki.

A hitelmoratórium év végéig van érvényben, de július végéig mindenkinek nyilatkoznia kellett, hogy élni kíván-e ezzel a lehetőséggel. A kormány meghosszabbította a kamatstopot is, 2023. június végéig - jelezte.

Szentkirályi Alexandra elmondta azt is, hogy az őszi szünet elmaradása és a téli szünet meghosszabbodása csak az iskolákat érinti, az óvodák működését nem befolyásolja.

.