Felgyorsítaná a pénzmozgás sebességét az unió

MTI

2022.10.27. 09:02

A bankok nem kérhetik többé az ügyfelektől, hogy az azonnali átutalásért többet fizessenek, mint a hagyományosért.

Az Európai Bizottság szerdán jogalkotási javaslatot fogadott el, amelynek célja, hogy az euróban történő átutalások az unióban bankszámlával rendelkező valamennyi polgár és vállalkozás számára azonnal elérhetővé váljanak.

A brüsszeli testület szerint az azonnali fizetések lehetővé tennék, hogy az állampolgárok a nap bármely szakában tíz másodpercen belül pénzt utaljanak, szemben a hagyományos átutalási rendszerekkel, amelyek több napot is igénybe vehetnek.

A bizottság úgy véli, hogy az azonnali fizetések jelentősen javítják a pénzforgalmat, és költségmegtakarítást eredményeznek a cégek, különösen a kis-és középvállalkozások számára.

A javasolt szabálymódosítás értelmében a bankok nem kérhetik többé az ügyfelektől, hogy az azonnali átutalásért többet fizessenek, mint a hagyományosért.

A bizottság számításai alapján a gyorsabb pénzügyi tranzakciók évente 1,34-1,84 milliárd euróval járulnának hozzá a gazdasági fellendüléshez.

Az uniós statisztikák szerint 2022 elején az EU-ban az összes euróátutalás csupán 11 százaléka volt azonnali.  

A bizottsági javaslatot és az Európai Parlamentnek és a tagállamokat tömörítő Tanácsnak is el kell még fogadnia. A javaslat véglegesítése után az euróövezeti bankoknak 6 hónap állna rendelkezésre az euróban történő fizetések azonnali fogadására. Az euróövezeten kívüli bankok ennél több időt kapnak majd a felkészülésre.

.