Felvételi - Közzétették, mire adnak pluszpontokat a Corvinuson 2024-től

MTI

2022.10.08. 10:57

100 pontot az egyetem a saját szabályai szerint oszthat ki.

Méltányosan és rugalmasan kívánja támogatni a jelentkezőket a Budapesti Corvinus Egyetem 2024-től, élve az új felvételi rendszer nyújtotta lehetőséggel, amely alapján a maximális 500 pontból 100 pontot az egyetem a saját szabályai szerint oszthat ki.

Több pluszpont adnak majd a nyelvvizsgákért és több pont jár az esélykiegyenlítéshez is - írta az egyetem az MTI-nek küldött közleményében, hozzáfűzve: előnyt jelent majd a nemzetközi érettségi is, ami 50 pontot ér.

Kiemelték, hogy 2024-től "a Corvinus nemzetköziesítésével összhangban", az intézményi pontok kategóriájában új elem lesz a nyelvvizsgákért kapható magasabb pontszám, ami a korábbi 40 helyett akár 70 is lehet.

A meghirdetett méltányosságot három esélyegyenlőségi területen alkalmazzák: hátrányos helyzet, fogyatékosság és gyermekgondozás. Itt a korábbi 40 pont helyett 50-50 pont fog járni.

Hozzátették: a Corvinus tehetségtámogató kezdeményezésében, az Illyés Gyula-programban részt vevők megkapják majd az intézmény által adható maximális, 100 pontot. Más egyetemi tehetséggondozó programban való részvétel is előnyös lesz, azokért 40 pontot fog jóváírni a Corvinus. Mindezek a módosítások az egyetem stratégiai célját szolgálják, amely szerint a Corvinus elitképzése a hátrányos helyzetű tehetségeket is megilleti.

Ugyanakkor azt is közölték, hogy az elismerhető többletpontok rendszeréből 2024-től kiveszik a felsőoktatási szakképzésért, a szakképesítésért jelenleg ma még járó pontokat.

Az érettségi pontok kategóriában a szükséges két érettségi tantárgy kiválasztása kapcsán szakonként változó, hogy szigorodnak vagy megengedőbbek lesznek-e a kritériumok. A legnépszerűbb szak, a gazdálkodás és menedzsment esetében könnyebbség lesz, hogy emelt szintű tárgyként már az üzleti gazdaságtant is elfogadják a matematika, a magyar, a történelem, az idegen nyelv, a földrajz és a filozófia mellett - tudatták.

Megjegyezték, továbbra is emelt szintű érettségi szükséges - 2024-től kötelezően matematikából - az alkalmazott gazdaságtan és a gazdasági és pénzügy-matematikai elemzés szakhoz, valamint a régióban unikumnak számító üzleti adattudományhoz is.

A társadalomtudományi szakokról azt írták: nem lesz kötelező emelt szintű érettségi, és egyik tárgyként a társadalomismeret tantárgy is választható lesz, a matematika pedig itt továbbra sem lesz kötelező.

Eltekintenek az emelt szintű érettségitől és a matematika érettségitől is a nemzetközi gazdálkodás és gazdaságinformatika szakoknál - olvasható a közleményben.

.