Frissítették az adóparadicsomok listáját

MTI

2022.10.05. 21:10

a felsorolt országok és területek adózási ügyekben nem működnek együtt az Európai Unióval.

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, felvette Anguillát, a Bahama-szigeteket, valamint a Turks- és Caicos-szigeteket; a listán jelenleg tizenkettő joghatóság található.

Az uniós pénzügyminisztereket tömörítő tanács (Ecofin) luxembourgi ülésén megállapította, hogy a felsorolt országok és területek adózási ügyekben nem működnek együtt, és felkérte őket, hogy az azonosított kérdések rendezése érdekében működjenek együtt az Európai Unió magatartási kódexszel foglalkozó csoportjával.

Az uniós jegyzékben jelenleg Amerikai Szamoa, Anguilla, Bahama-szigetek, Fidzsi, Guam, Palau, Panama, Szamoa, Trinidad és Tobago, Turks- és Caicos-szigetek, Amerikai Virgin-szigetek, valamint Vanuatu található.

A Turks- és Caicos-szigetek most először került a jegyzékbe. A Bahama-szigetek egyszer már szerepelt a listán 2018-ban, ahogy Anguilla is 2020-ban.

Az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek felülvizsgált európai uniós jegyzéke olyan országokat, illetve területeket tartalmaz, amelyek vagy nem folytatnak konstruktív párbeszédet az EU-val az adóügyi kormányzásról, vagy nem teljesítették a szükséges reformok végrehajtására vonatkozó vállalásaikat. E reformoknak arra kell irányulniuk, hogy az adott országok és területek megfeleljenek a jó adóügyi kormányzás objektív kritériumainak, amelyek magukban foglalják az adózási átláthatóságot, a méltányos adóztatást, valamint azon nemzetközi normák végrehajtását, amelyek az adóalap-erózió és a nyereségátcsoportosítás megelőzését célozzák.

A tanács tájékoztatása szerint Anguilla, a Bahama-szigetek, valamint a Turks- és Caicos-szigetek azért került a jegyzékbe, mert fennállnak olyan aggályok, hogy e három ország, illetve terület - amelyek mindegyike nullás vagy csak jelképes mértékű társaságiadó-kulccsal rendelkezik - olyan nyereséget vonz az országba, illetve területre, amely nem tükröz tényleges gazdasági tevékenységet. A Tanács külön megemlítette, hogy az említett ország, illetve területek nem tettek teljes mértékben eleget a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) káros adózási gyakorlatokkal foglalkozó fórumának több, a tényleges gazdasági tevékenységre vonatkozó követelményekkel kapcsolatos ajánlásának, amire ugyanakkor ez év korábbi szakaszában vállalást tettek.

.