Már több mint félmillió háztartásban online kitöltötték a kérdőívet a népszámláláshoz

MTI

2022.10.04. 15:02

A népszámlálásban mintegy 5 millió cím érintett, vagyis csupán három nap alatt a címek több mint 11 százalékáról beérkeztek a válaszok.

Már több mint félmillió háztartásban töltötték ki az interneten az október elsején indult népszámlálás kérdőívét - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint hétfő estig 570 ezer címről több mint 1,3 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe. A népszámlálásban mintegy 5 millió cím érintett, vagyis csupán három nap alatt a címek több mint 11 százalékáról beérkeztek a válaszok.

Csaknem az összes magyarországi településről küldtek már kérdőívet, az érintett települések aránya eléri a 99 százalékot - írták.

A kérdőíveket október 1. és 16. között lehet önállóan, az interneten kitölteni a postán megkapott, 12 jegyű belépési kód megadásával, a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül - emlékeztetett a hivatal.

Hozzátették: az internetes kitöltés a legegyszerűbb, a leggyorsabb és a legkényelmesebb módja a válaszadásnak.

A kérdőívet interneten kitöltők nyereményjátékban vehetnek részt, a KSH naponta öt, egyenként százezer forint értékű vásárlási utalványt sorsol ki közöttük - ismertették.

Október 17-től számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek az online kitöltés lehetőségével.

A KSH október 1. és november 28. között tart népszámlálást, amelyben a törvény alapján kötelező a részvétel.

A népszámlálás célja, hogy pontos és részletes képet kapjanak Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, foglalkoztatottságáról, élet- és lakáskörülményeiről.

Azt írták, az adatok megbízható alapot adnak az országot, a településeket és a lakókörnyezetet érintő legfontosabb gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítéséhez.

"A népszámlálás során gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel. Azokat a KSH összesített formában hozza nyilvánosságra, semmilyen módon nem köthetők össze a válaszadók személyével" - áll a közleményben.

.