Október 23. - Kisfilmen elevenedik meg az 1956-os forradalom története

MTI

2022.10.21. 19:56

A két szereplő ezúttal az 1956. október 23-i, illetve az azt követő forradalmi események néhány ikonikus helyszínére látogat el Budapesten.

Könnyed hangvételű kisfilmek segítségével hozzák közelebb a diákokhoz a történelmi eseményeket Bagi Iván és Szép Bence humoristák Sétatörténelem című sorozatukban, amelynek legújabb epizódja az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakát mutatja be.

Az interaktív kisfilm-sorozatotot Bagi Iván, Karinthy-gyűrűvel kitüntetett humorista Duhonyi József producerrel összefogva álmodta meg. A filmsorozatban virtuális sétákon tárják fel a magyar történelem ismert és titokzatos eseményeit. A sorozat legutóbbi epizódja az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakát mutatja be - hangzott el az M1 reggeli műsorában.

Több epizód is készült a produkcióból. Ezekből olyan adalékokat tudhatnak meg a nézők egy-egy történelmi esemény kapcsán, amelyek nem ismertek, például, mikor és hol tartottak ebédszünetet a márciusi ifjak, vagy milyen szerepet játszott a lekvár az 1956-os forradalomban.

A mintegy 14 perces kisfilmben Bagi Ivánt ezúttal is Szép Bence forgatókönyvíró, történelem szakon diplomázott stand-upos kíséri el útján.

A két szereplő ezúttal az 1956. október 23-i, illetve az azt követő forradalmi események néhány ikonikus helyszínére látogat el Budapesten.

Bagi Iván elárulta, hogy diákként száraznak találta az akkori közoktatást, rosszul ment neki a történelem.

"Most egy kicsit még nehezebb a helyzet, mert a fiatalok ahhoz vannak hozzászokva ebben a nagy médiazajban, hogy félperces, háromperces videókat nézzenek" - mondta. Ebben a "térben" kellett felvenniük a ritmust és megszerettetni a diákokkal a történelmet. Felidézte, hogy eddig három epizód készült el, ezek mind a nemzeti ünnepeinkhez kapcsolódnak.

Beszélt arról is, hogy a sorozat legújabb részében kevésbé a humor, inkább a látványvilág megteremtésével törekedtek arra, hogy pörgösen, fiatalosan mutassák be az 1956-os szabadságharc és forradalom eseményeit. "Ez nem egy könnyed téma, ezért korlátozottabb volt a mozgásterünk" - tette hozzá Bagi Iván.

Elmondta: büszkék arra, hogy az eddigi részek kapcsán rengeteg pozitív visszajelzést kaptak a tanároktól és a diákoktól.

Terveik szerint jövő év elején egy Erdély történelmét feldolgozó ötrészes sorozatot készítenek. Emellett országjárást terveznek, amelyen középiskolai történelem és osztályfőnöki órákon beszélgetnének a filmekről.

.