A Debreceni Egyetemen mérsékelték a ponthatárokat

MTI

2022.10.04. 11:57

Néhány szakra továbbra is követelmény az emelt szintű érettségi.

A Debreceni Egyetemen (DE) az alapképzésben a legtöbb szakon nem lesz felvételi követelmény az emelt szintű érettségi 2023-tól - tájékoztatta az MTI-t az intézmény oktatási rektorhelyettese.

Bartha Elek megjegyezte: jelentős azon szakok száma, amelyekre továbbra is feltétel a bejutáshoz az emelt szintű érettségi. Ezek között említette az általános orvos, a gyógyszerész, a fogorvos és a jogász szakot, a gazdaság- és a műszaki tudományok több területét, valamint az anglisztika és a pszichológia szakot.

A rektorhelyettes jelentős könnyítésnek nevezte, hogy a jogszabályi minimumpontok megszűnnek, és 2023-tól intézményi hatáskörbe kerülnek. A Debreceni Egyetemen továbbra is lesznek minimumpontok, de azokat mérsékelték, sok szakon lényegesen csökkentették.

2024-től további változások lesznek a felvételi eljárásban, amelynek révén intézményi szempontokat is lehet érvényesíteni. A Debreceni Egyetemen ilyen lesz a minőség, a teljesítmény elismerése és az esélyegyenlőség, de az emelt szintű érettségi és a nyelvtudás is jelentős hozadékot biztosít az intézményi pontokban - mondta a professzor.

Az esélyegyenlőségi pontokban ismerik el például a kiemelkedő sport- és művészeti teljesítményeket, a versenyeredményeket, de a középiskolai tanulmányi versenyeken való indulást és eredményes szereplést is - mutatott rá Bartha Elek.

A Debreceni Egyetemen évente mintegy tízezer első éves hallgató kezdi meg tanulmányait - mondta.

.