Elszaporodtak a poloskák - Így védekezhet a büdös rovarok ellen

alonmedia.hu

2022.10.22. 18:57

Ma már nincs olyan térsége az országnak, ahol ne jelentek volna meg a címeres poloskák.

A poloskák magyarországi megjelenése hátterében valószínűleg a globális kereskedelem, elterjedésük mögött pedig a klímaváltozás áll. Ezek a zöld ill. barnás színű poloskák az emberre veszélytelenek, nem szívnak vért, nem terjesztenek betegséget, „csak” a haszonnövényeket károsítják.

A meleg időjárás kedvezett az észak-afrikai eredetű zöld vándorpoloska elszaporodásának Közép-Európában, így Magyarországon is. A nagyszámú, a lakásokba is "beköltöző", büdös rovarok az első fagyokig, várhatóan október végéig okoznak kellemetlenséget.

A két, tömegével megjelenő faj, a zöldes színezetű vándorpoloska (Nezara viridula) és a barnás mintázatú márványos poloska (Halyomorpha halys) egyedeik mára már óriási mértékben elszaporodtak.

A vándorpoloska trópusi eredetű, valószínűleg Etiópia környékéről származik, míg a márványos poloska Kelet-Ázsiából származik. Növényevő fajokról van szó, amelyek az emberre nem jelentenek veszélyt. Azonban táplálékkeresés során előfordulhat, hogy véletlenszerűen megszúrják az embert.

A két poloskafaj elterjedése jelentős károkkal jár: mind a vándorpoloska, mind a márványos poloska valósággal ellepi a mezőgazdasági területeket, a házak körüli kiskerteket és még a balkonon tartott növényeket is. A közvetlen kár is igen komoly, mert poloskajárás után fogyaszthatatlanná válnak a zöldségek, gyümölcsök.

Poloskák az emberre veszélytelenek.

Ezek a büdös rovarok az emberre nem veszélyesek, ugyanakkor nem csak a zöldségek, gyümölcsök termésében, de azok bimbójában, virágában is kárt okoznak. Magyarországon így a paprikát és a paradicsomot, de támadják többek között az almát, a körtét és a szőlőt is. A kártétel miatt a termés értékesíthetetlenné válik.

A poloskák természetes ellenségei még nem ismertek.

Jelenleg így tudunk védekezni a poloskák ellen:

Ahogyan az időjárás hűvösebbre fordul, a rovarok védett helyet keresnek, és így a lakásokban is megjelennek.

Ez ellen szúnyoghálóval lehet védekezni, továbbá a hűvösebb időszak közeledtével tartsuk zárva az ajtókat és ablakokat.

Jelenleg csak kémiai eszközöket, vagyis rovarirtó szereket tudnak alkalmazni. Mindenképp fontos mielőbb elpusztítani a lakásba bejutó poloskákat, mert a védett helyeken áttelelő egyedek lesznek az alapítói a következő évi populációknak. Előszeretettel húzódnak fáskamrákba, sufnikba, pincékbe, ahol a körülbelül 1 centiméteres résekben, repedésekben sokszor több tucat egyed is elrejtőzhet.

Nagyon rövid idő alatt képesek elszaporodni.

.