András-napi időjárási megfigyelések és babonák

alonmedia.hu

2022.11.29. 22:43

November 30-a, András-napja. András naphoz több népszokás, helyenként még ma is élő hagyomány fűződik.

November 30-án András nap van. Az e naphoz legközelebb eső vasárnap, már az advent, a karácsonyra való felkészülés kezdete.

András naphoz több népszokás, helyenként még ma is élő hagyomány fűződik. 

Advent idején tilos a lakodalom, minden hangos mulatság.

Ilyenkor ugyanis testi és lelki felkészülést vártak el a karácsonyra. András nap az egyik legfontosabb házasságjósló nap volt. Ilyenkor például megrugdosták a disznóólat, és ahányat röffentett a disznó, annyi év múlva ment férjhez a lány. Emellett a dombról azt figyelték, honnan hallani a kutyaugatást, mert abból az irányból érkezik majd a jövendőbeli.

Emellett András napot disznóölő Szent András napjának is nevezik, mivel általában ilyenkor fordult olyan hűvösre az idő, hogy el lehessen kezdeni a disznóöléseket. E naptól kezdve egészen farsangig mindig akadt olyan ház, ahol disznó sivítása verte fel a csendet.

Az időjárással kapcsolatos megfigyelés szerint, ha ekkor esik az eső vagy a hó, úgy közel 40 napig csapadékos lesz az idő. 

Ha András-napján fagy, akkor a karácsony, esős lesz.

Ugyancsak András-napján a lányok arra voltak kíváncsiak, ki lesz jövendőbelijük, mikor fognak férjhez menni.

Szintén a lányok szokása volt a gombócfőzés András-napján. Kilenc fiúnevet papírszeletekre írtak, összehajtogatva, tésztába gyúrva gombóccá formálták. Forrásban lévő vízbe ejtették azokat, s amelyik legelőször a felszínre jött, azt kikapták, és a néphagyomány szerint olyan nevű fiú lesz a lány jövendőbelije.

.