Kihirdették az idei Déry Tibor-díj nyerteseit

MTI

2022.11.03. 20:03

Az idén ők vehetik át a Déry Tibor-díjat pénteken.

Deczki Sarolta, Krusovszky Dénes, Sallai Katalin Krisztina és Schein Gábor írók, irodalmárok vehetik át pénteken az idei Déry Tibor-díjakat.

A Déry Tibor író özvegyének végakarata alapján létrehozott díjat a Déry Tibor Alapítvány évente ítéli oda az irodalmi élet kimagasló alkotóinak - közölte az MTI-vel csütörtökön a Déry Tibor Alapítvány.

Mint emlékeztetnek, Déry Tibor özvegye vagyonával az irodalmi élet kimagasló alkotóinak munkásságát kívánta támogatni. A pénzjutalommal járó kitüntetés forrása a Déry-hagyaték, beleértve a Déry-művek után keletkező jogdíjak összegét is. Az elismerés egyúttal a 128 éve született Déry Tibornak is emléket állít.

A díjat odaítélő kuratórium elnöke Závada Pál író, titkára az Artisjus főigazgatója, Szinger András, tagjai pedig Bán Zsófia író, irodalomtörténész, Ilia Mihály irodalomtörténész és Keresztesi József író.

Az első Déry-díjat 1984-ben adták át (akkor még Déry Tibor-jutalom néven), azóta több százan részesültek az elismerésben.

"A Déry Tibor-díj azért különleges, mert ez a legelső nem-állami díj - kis híján négy évtizede, még a rendszerváltás előtt alapították. A kuratórium tagjain kívül senki nem szólhatott bele, hogy kik kaphatják. Az első években érezhetően olyan írók felé fordult a kuratórium figyelme, akik nem tartoztak a Kádár-rendszer kegyeltjei közé, noha megérdemelték volna a legmagasabb kitüntetéseket is. Különlegessége még az is, hogy nemcsak írói-költői életműveket jutalmazunk, hanem az irodalomtörténeti-elméleti és kritikai munkásságokat is, valamint a magyar irodalom külföldi népszerűsítőit, vagyis idegen nyelvekre fordítóit - de a magyar nyelv ápolása terén elért eredményeket ugyancsak igyekszünk elismerni" - idézi a közlemény Závada Pált.

Deczki Sarolta irodalomtörténész, filozófus, kritikus a magyar irodalomtudomány művelésében elért kimagasló eredményeiért részesül Déry Tibor-díjban; Krusovszky Dénes költő, író, kritikus pedig a magyar irodalom művelésében elért kitűnő eredményeiért nyerte el az elismerést.

A kuratórium a magyar nyelv művelése és az egyetemes irodalom tanítása jegyében betöltött hivatásának kimagasló gyakorlásáért ítélte oda a díjat Sallai Katalin Krisztina magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanárnak, míg Schein Gábor költő, író, műfordító, esszéista a magyar költészet, széppróza és irodalomtudomány terén elért kimagasló eredményeiért lett díjazott - áll az alapítvány közleményében.

.