Már van apaszabadság és gyedre is mehetnek férfiak is

MTI

2022.11.15. 15:04

A kormány úgy gondolja, hogy a nők és a férfiak egyenlőek, de nem egyformák.

A kormány a családok szabad döntését szeretné támogatni, és biztosítja azt, hogy a családtámogatási elemeket a férfiak is igénybe vehessék - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családügyekért felelős helyettes államtitkára kedden a Férfiak reflektorfényben című konferencián, Budapesten.

Beneda Attila az Apa Akadémia és a Felelős Szülők Iskolája által a férfiak világnapja alkalmából szervezett rendezvényen azt hangoztatta: a kormány azt szeretné támogatni, hogy minden család, nő, férfi, anya és apa szabadon dönthessen, hogy hány gyereket vállal, meddig marad otthon velük, és milyen családtámogatásokat vesz igénybe. Megjegyezte, hogy a családtámogatási elemeket a férfiak is igénybe vehetik, ők is elmehetnek például gyedre.

A kormány évről évre igyekszik bővíteni a családtámogatásokat, és 2010 óta minden évben tudtak új elemeket bevezetni - emelte ki a helyettes államtitkár. A legfrissebb újdonságok között említette, hogy már az apák is kérhetik a részmunkaidő lehetőségét a legkisebb gyerek 8 éves koráig, valamint, hogy 10 napra emelkedik a gyermek születése után járó apaszabadság ideje.

Beneda Attila úgy fogalmazott, hogy el kell szakadni azoktól közhelyektől, amelyek a férfiakra ráragadtak, úgy mint, hogy nekik kell eltartaniuk a családot, vagy hogy nekik nem szabad kimutatniuk az érzelmeiket.

Ehelyett meg kell adni az élet kiteljesedésének szabadságát a férfiaknak is, hiszen arra a fajta "életteremtő lehetőségre", amely a férfiakban lakozik, szükség van a nemzet megerősítése érdekében is - jelentette ki a helyettes államtitkár.

Hozzátette, a kormány úgy gondolja, hogy a nők és a férfiak egyenlőek, de nem egyformák, ezért a közöttük lévő kapcsolat "szinergiáját" kell kihasználni és támogatni.

Az interaktív konferencia előadásain elsősorban a megváltozott férfiszerepek állnak a középpontban a karrier-család, a sport-művészet kontextusában a nagyapák, apák és fiatal férfiak szempontjából.

.