Átadták a Monspart Sarolta-díjakat - Itt vannak a díjazottak

MTI

2022.11.17. 23:03

Első alkalommal adta át a "Monspart Sarolta-díj a tájfutásért" elismeréseket.

A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség első alkalommal adta át a "Monspart Sarolta-díj a tájfutásért" elismeréseket. Az ünnepségre a világbajnok tájfutó, a Nemzet Sportolója születésnapján került sor.

Egykori és mai tájfutók, a szövetség vezetői, Monspart Sarolta volt munkatársai azért gyűltek össze a Magyar Sport Házában csütörtökön, hogy emlékezzenek az 1944. november 17-én született és tavaly áprilisban elhunyt kiváló sportemberre, a futás és a gyaloglás hirdetőjére.

Kovács Balázs, a szövetség elnöke arról beszélt, hogy többféle díjat alapítottak már: jutalmazzák a legjobb versenyzőket, a legsikeresebb versenyrendezőket, a legjobb térképek készítőit. Ám ezek mind "belső" díjak, melyekkel a közösségen belüli személyeket ismerik el. A most alapított Monspart Sarolta-díj a tájfutásért emlékplakettel - amelyen a sportolónő futó alakja látható - viszont azokat a külső segítőket ismerik el, akik sokat tesznek a sportágért, kiállnak a tájfutásért. Az pedig nem volt kérdés, hogy a díjat a sportág első magyar, első nem skandináv világbajnokáról, Monspart Saroltáról nevezzék el.

Az eseményen Feledy Péter egykori televíziós szerkesztő-műsorvezető, a népszerű Monspart Sarolta férje emlékezett vissza többek között 1974. március 16-i megismerkedésükre, felesége kullancs okozta, 1978-as súlyos betegségére, az együtt töltött időszakra.

"2021. április 24-én reggel érkezett a kórházból a hír, hogy Saci meghalt. Kiderítettem, hogy az özvegy elnevezést férfiak is használhatják, azóta özv. Feledy Péter vagyok" - mondta elcsukló hangon.
Ezt követően egy kisfilm idézte fel Monspart Sarolta életét, pályafutását, majd a kitüntetések átadása következett.

A Monspart Sarolta-díj a tájfutásért első díjazottjai:
- Gajdos Tamás médiaszemélyiség, aki Monspart Sarolta 1972-es világbajnoki győzelme után, annak hatására ismerkedett meg a tájfutással, és volt Monspart Sarolta edzőpartnere is.
- Meronka Péter, a győri tv szerkesztője, a Tájfutó magazin szerkesztője

.