Felmérték a magyarok elektronikus fizetési szokásait - Itt az eredmény

MTI

2022.11.08. 19:57

Banki átutalás, bankkártyás fizetés vagy online fizetés? Felmérték a magyarok elektronikus fizetési szokásait.

Az elektronikus fizetési megoldásokat használók 87 százaléka hetente, 35 százalékuk naponta legalább egyszer használ készpénzmentes fizetési megoldásokat - közölte az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) az MTI-vel.

A szervezet az elektronikus fizetési megoldásokat használó körében végzett országos reprezentatív felmérést 1500 fő bevonásával.

A magyar internetező felnőttek a készpénzmentes fizetési megoldások közül a leginkább a banki átutalást (94 százalék), a bankkártyás fizetést (90 százalék) és az online fizetést (81 százalék) ismerték. Az őszi felmérés összhangban van a nyári adatfelmérés eredményeivel, amikor a fenti fizetési módszereket a megkérdezettek 94, 93, illetve 84 százalék ismerte.

Az MTI-hez eljuttatott összefoglaló szerint a megkérdezettek vásárláskor (76 százalék) és online vásárláskor (71 százalék) fizetnek elektronikusan, míg a közüzemi számlákat jellemzően bankkártyával egyenlítik ki (38 százalék).

A felmérés szerint a naponta készpénzmentes fizetést használók aránya a nyári 42 százalékról 35 százalékra esett vissza.

A kutatás szerint az azonnali fizetést, valamint a QR kódos fizetést az internetező magyarok többsége ismeri (56-58 százalék), és az előbbit kétszer annyian használják, mint az utóbbit (40-21 százalék).

A válaszadók 35 százalék a gyorsaságot rangsorolta az első helyre a készpénzmentes fizetési eszközök használatánál - derült ki a közleményből.
A kizárólag készpénzt használók negyede (26 százalék) válaszolta azt, hogy nem használna elektronikus fizetési megoldásokat, 17-17 százalékuk pedig csak akkor, ha ezek a fizetések biztonságosabbak lennének, illetve kedvezményeket kapnának a fizetésekért.

.