28 milliárd forint pótadót fog fizetni a Richter

MTI

2022.12.27. 13:09

A gyógyszergyártó közleményt adott ki az ügyben.

Az extraprofit adókról szóló kormányrendelet alapján a Richter Gedeon Nyrt. 2022-ben várhatóan nagyságrendileg 28 milliárd forint gyógyszergyártási különadót fizet - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.

A közlemény emlékeztet, hogy a magyar kormány június 4-én hozott rendeletet az egyes ágazatokat terhelő új adókról, amelyet december 23-án a gyógyszeriparra is kiterjesztett.

A gyógyszeripari különadó a gyógyszerszerkészítmény és a gyógyszer alapanyag gyártásából származó, helyi adókról szóló törvény szerinti éves nettó árbevételre vetették ki és a 2022. és 2023. évekre vonatkozóan kell megfizetni.

A rendelet alapján a Richter az idén nagyágrendileg 28 milliárd forint pótadót fog fizetni. Az adót várhatóan az egyéb ráfordítások között számolják el, így arányosan csökkenti a társaság 2022. évi üzemi eredményét, illetve a szabad cash-flow mutatóinak értékét. A 2022-es nyilvános célkitűzések további elemei nem változnak - olvasható a gyógyszergyártó közleményében.

.