Kis mértékben emelkedtek a lakbérek novemberben

MTI

2022.12.16. 08:12

Budapesten az átlagos bérleti díj 200 ezer forint volt.

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint novemberben a lakbérek országosan 0,8 százalékkal, a fővárosban 1 százalékkal nőttek egy hónap alatt.

Novemberben a fővároson kívüli régiók közül az Észak-Alföldön 3, Észak-Magyarországon 1,4 százalékkal nőttek a lakbérek, miközben Közép- és Nyugat-Dunántúlon stagnáltak, Dél-Magyarországon és Dél-Dunántúlon pedig 1,1, illetve 3 százalékkal maradtak el az októberi szinttől.

Budapesten - a budai egyéb kerületeket kivéve - minden kerületcsoportban emelkedtek a lakbérek novemberben egy hónap alatt, leginkább, a pesti belső kerületekben 1,9 százalékkal, de a pesti átmeneti és külső kerületekben is 1-2 százalék közötti mértékben.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője rámutatott arra, hogy bár országos szinten mérsékelten nőttek az átlagos lakbérek novemberben októberhez képest, még mindig inkább stagnálásról lehet beszélni. Augusztus óta ugyanis a havi albérletárak minimális változást mutatnak, és szerinte a következő időszakban is erre lehet számítani.

A kínálat alakulásával kapcsolatban Balogh László arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén januártól november végéig az egy évvel korábbi kínálati csúcshoz képest 20 százalékkal kevesebb kiadó ingatlan került a piacra. A kiadó lakások átlagos alapterülete az idei év első tizenegy hónapjában a fővárosban 54 négyzetméter volt, a megyei jogú városokban 57 négyzetméteresek szerepeltek a kínálatban, a kisebb településeken pedig 64 négyzetméter volt az átlag.    

Az ingatlan.com adatai szerint december közepén Budapesten az átlagos bérleti díj 200 ezer forint volt, ez megegyezik a novemberi átlaggal. A megyeszékhelyek közül Szombathelyen, Veszprémben, Debrecenben, Győrben és Székesfehérváron 150-165 ezer forint a jellemző, míg Miskolcon, Szekszárdon, Salgótarjánban és Békéscsabán 100 ezer forint alatti átlagos díjért lehet kivenni a lakásokat.

.