Hirdetés

Milyen fenyőfát válasszunk karácsonyfának?

Milyen fenyőfát válasszunk karácsonyfának?

Karácsonyfa

alon

2022.12.07. 19:57

Számos jó tanács, fenyőfa vásárlás előtt.

Hirdetés

Milyen fenyőfát válasszunk? Mire figyeljünk a vásárláskor?

A műfenyőre szavazók sokszor környezet- vagy természetvédelmi szempontok miatt nem vesznek valódi fát, azt azonban tudni kell, hogy a karácsonyi fenyő éppolyan termesztett növény, mint a vágott virág, annyi különbséggel, hogy a vízkereszt után kirakott fákat fel is dolgozzák, biomasszaként hasznosítják. 

A műfenyők újrahasznosítására is van lehetőség, ám ha azt mellőzik, maradványaik évekig szennyezik a környezetet. A karácsonyfának ültetett fenyő összességében sokkal környezetbarátabb, mint a műfenyő.

Így győződjünk meg arról, hogy mennyire frissen vágott a fenyőfa

A fa frissességéről többféle módszerrel meg lehet győződni:

Finoman dörzsöljük meg az ágat és ha nem maradnak a kezünkben a tűlevelek; ha tönkjénél fogva a földhöz ütögetve nem hullanak a tűlevelek, továbbá ha nem törnek a fa ágai, akkor megfelelő a fenyőfa nedvességtartalma.

Ezt tegyük, ha pár héttel korábban megvásároljuk a karácsonyfát

Amennyiben már korábban megvesszük a fenyőt, érdemes otthon kibontani és hűvös helyen tárolni.
Vásárlás után fenyőfát tegyük be egy vödör vízbe és lehetőség szerint tartsuk a szabadban karácsonyig, még akkor is, ha a víz belefagy a vödörbe.

A fenyőfatalpba állítás előtt fűrészeljük le a fa aljáról a felesleges csonkot: a friss metszlap elősegíti a további vízfelvételt. Ezután is folyamatosan gondoskodjunk a víz utánpótlásáról – lehetőség szerint olyan fenyőtalpat válasszunk, amelybe vizet lehet tölteni.

Földlabdás vagy cserepes fenyő?

Akkor érdemes a földlabdás fenyőfa mellett dönteni, ha a későbbiekben lesz helye a fának a kertben, vagy valakinek oda tudjuk ajándékozni. A fenyőfa illata intenzívebb, és nem hullajtja tűlevelét. Célszerű kisebb méretű, 1-1,5 méter magas fenyőt választanunk, ugyanis az ekkora méretű növények szinte biztosan megmaradnak.

Karácsony előtt néhány nappal helyezzük a földlabdás vagy cserepes fenyőfát egy hűvös, de fagymentes helyiségbe.
A fenyő tűleveleit még a feldíszítés előtt vízzel permetezzük. A díszítésnél ne sértsük meg a csúcsrügyeket, mert a fa nem fog tovább felfelé növekedni, csak oldalirányban fejlődik.

A cserepes fenyőt egy hétnél tovább ne tartsuk a lakásban. Néhány naponta locsoljuk, ellenőrizzük, hogy a földje mindig nedves legyen.

A fa „kiszoktatása” így történjen: egy hétre tegyük a fenyőt egy 0-5 fokos helyiségbe, majd újabb egy hétre az ajtó elé a szabadba, azután a kertbe.
Ha nagyon fagyos a talaj, és nem tudjuk elültetni, akkor a tél végéig a cserepet hullámpapírral vagy zsákkal bugyoláljuk be a fagy elől. A fenyőfa zöld részét nem kell védeni.

.