Navigációs alkalmazás segíti a vak és gyengén látó utasokat a ferihegyi repülőtéren

MTI

2022.12.16. 14:04

Az alkalmazás az érkező, belvárosba igyekvő utasokat elirányítja a 100E busz megállójáig.

Navigációs alkalmazás segíti a vak és gyengén látó utasokat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren - közölte a Budapest Airport az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a transznacionális DANOVA-projekt keretében európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a budapesti repülőtéren minden eddiginél könnyebbé vált a kísérő nélküli tájékozódás és navigáció az érintettek számára.

Az MTI érdeklődésére a társaság közölte, a DANOVA-projekt Budapest Airport költségvetése 192 500 euró, amelynek 95 százaléka támogatás, 5 százaléka önerő.

A közlemény szerint a beltéri navigációs applikációt a 2-es terminál földi oldalán már elérhetővé tették. Az Android és iOS eszközökre is letölthető alkalmazást, az ausztrál BindiMaps nevű cég hozta Budapestre. A hangalapú vezérlés angol nyelven működik, az utas a telefonján elérhető kisegítő szolgáltatás segítségével bediktálja az applikációba a kívánt úticélt, az alkalmazás pedig 2-4 centiméter pontossággal elnavigálja őt a kiválasztott helyszínre. A fejlesztés precizitását jól mutatja, hogy az alkalmazás a női és férfi mosdókat is megkülönbözteti.

Az alkalmazás az érkező, belvárosba igyekvő utasokat elirányítja a 100E busz megállójáig. A dedikált repülőtéri buszokon - a 200E és 100E járatokon - hangosbemondó hívja fel a figyelmet a BindiMaps letöltésére és az alkalmazás beállításának módjára. A BindiMaps alkalmazásban egy térképalapú navigáció is elérhető, amely minden utas számára segítséget jelenthet a terminálon belüli tájékozódáshoz. Az applikációban mindemellett kerekesszékes üzemmódot is be lehet állítani, amely esetben a navigáció kikerüli a lépcsőket - írják a közleményben.

A Budapest Airport az alkalmazás népszerűségétől függően a jövőben magyar nyelven is elérhetővé teszi a programot.

Ezen felül a Budapest Airport saját beruházásként mintegy 31 ezer euró értékben 1100 méter hosszan taktilis sávokat is elhelyezett 2-es terminál tranzit területén - közölte repülőteret üzemeltető társaság.

A transznacionális kezdeményezéshez és a 14 partnerből álló nemzetközi konzorciumhoz a Budapest Airport is csatlakozott, a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) közösen.

A 14 partnerből álló konzorciumot a Dubrovniki Repülőtér (Horvátország) vezeti. Tagjai a Zsolnai Repülőtér, a Budapest Airport, a Budapesti Közlekedési Központ, a Maribori Egyetem, a Bulgáriai Innováció- és Technológiaátadási Szövetség, a Vakok Horvátországi Egyesülete, az Ausztriai Vakokat és Gyengénlátókat Segítő Egyesület, a Dubrovniki Kikötői Hatóság, Maribor Város Önkormányzata, a Montenegrói Repülőterek, a Kotori Kikötő, a Szarajevói Nemzetközi Repülőtér és a Moldovai Műszaki Egyetem - tájékoztatott a Budapest Airport.

.