Sokkos pánikot okozhatnak a petárdák

MTI

2022.12.30. 15:04

Van, hogy az elmenekült házikedvencek soha többé nem kerülnek elő.

A háziállatok védelmére hívja fel a figyelmet a szilveszteri petárdázás idején az Orpheus Állatvédő Egyesület

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy a szilveszteri petárdázások következtében kellemetlen szituációk keletkezzenek - tudatta az egyesület pénteken az MTI-vel.

A petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy a pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. Házi kedvenceiket a petárdázás helyszíneire semmiképpen ne vigyék ki. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt 5-10 kilométert (több településnyi távolságot) is képesek megtenni. Van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő - idézi a közlemény Seres Zoltánt, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársát.

Ezért az egyesület arra kéri a háziállatok tulajdonosait, hogy a kutyában lévő, kötelező mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, mivel ha valaki megtalálja az állatot, a gazda gyorsabban elérhető. Szintén érdemes a kutyákra, macskákra a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost. A baj megelőzése érdekében péntek és hétfő között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) érdemes a kutyákat sétáltatni - írja a közlemény.

A közlemény kitér arra, hogy a háziállatoknak az otthonokban érdemes közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet, például belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart biztosítani. Félősebb állatok számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is érdemes gondoskodni a petárdázások idejére.

.