Zálogházakat büntetett az MNB

MTI

2022.12.12. 12:12

Egyik társaság sem tartotta be a THM felső korlátjának alkalmazására vonatkozó jogszabályi előírásokat.

A kézizálog-hitelezési tevékenységet áttekintő témavizsgálata során mind a hét piaci szereplőnél talált - egyes esetekben jelentős súlyú - hiányosságokat az MNB. Egyik társaság sem tartotta be a THM felső korlátjának alkalmazására vonatkozó jogszabályi előírásokat; a jegybank összességében 55,2 millió forint bírságot szabott ki, és kötelezte a társaságokat a hibák kijavítására - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn az MTI-t.

Az MNB a BÁV Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél, a Zálog és Hitel Zrt.-nél, a Vajda Zálog Zrt.-nél, a Perun Zrt.-nél, az Uránia Zrt.-nél, az Unifinanz Zrt.-nél és a Corner Záloghitel Zrt.-nél végzett témavizsgálatot 2019. január 1-től a vizsgálat lezárásának napjáig terjedő időszakot áttekintve.

A vizsgálat feltárta, hogy egyik társaság sem tartotta be maradéktalanul a jogszabályi előírásokat a teljes hiteldíj mutató (THM) értékének meghatározása és annak felső korlátja alkalmazása során. Ezért számos lakossági ügyfelnek a THM felső korlátját meghaladó hiteldíjjal nyújtottak kézizálog-kölcsönt. Az érintett fogyasztók nem kaptak pontos tájékoztatást a zálogkölcsön igénybevétele esetén őket terhelő fizetési kötelezettségekről, rejtve maradt előttük az is, hogy a jogszabályban rögzített felső mértéket meghaladó mértékű THM mellett vették igénybe a pénzügyi szolgáltatást.

A jogszabályba ütköző módon kiszámított THM értékkel a társaságok nemcsak jogszabályba ütköző árazást alkalmaztak, hanem megsértették a fogyasztóknak azt a jogát is, hogy megfelelő módon összehasonlíthassák az adott terméket egy másik hasonló konstrukcióval.

A jegybank további kisebb súlyú, nem rendszerszintű hibákat is feltárt. Több társaság nem rendelkezett a tevékenységéhez a jogszabályok által előírt megfelelő vagyonbiztosítással. A vizsgálat emellett három társaságnál a belső ellenőrzés területén is azonosított problémákat, míg négy pénzügyi vállalkozásnál a rendszeres felügyeleti adatszolgáltatás terén tárt fel hiányosságokat.

A jegybank mindezek nyomán a hét pénzügyi vállalkozásra összesen 7,5 millió forint felügyeleti és 47,7 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki. A bírság összegének meghatározása során az MNB súlyosbító tényezőként vette figyelembe, hogy a feltárt hiányosságok jelentős számú fogyasztót érintettek. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a pénzügyi vállalkozások folyamatosan teljesítik a feltárt hibák kijavítását célzó intézkedéseket, kötelezéseket.

.