Csaknem száz idős sértettje lehet egy országos csalássorozatnak

MTI

2023.01.26. 13:15

Elsősorban idős személyeket kerestek fel, hogy szerződést kössenek velük lakásuk nyílászáróinak korszerűsítésére.

Nyílászárók korszerűsítése ürügyén csaknem száz idős embertől csalt ki pénzeket egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei bűnbanda országszerte az elmúlt években - közölte a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a police.hu oldalon.

A többrendbeli csalás, valamint közokirat-hamisítás elkövetése miatt indított nyomozás után a nyomozók vádemelést javasoltak.

A bűnbanda tagjai különböző cégek képviseletében, üzletkötőként eljárva házaltak, elsősorban idős személyeket kerestek fel, hogy szerződést kössenek velük lakásuk nyílászáróinak korszerűsítésére. Energetikai tanúsítványt is ígértek az idős embereknek, és voltak, akiknek a nyílászárók cseréjére is ajánlatot tettek - írták a közleményben.

A szerződés megkötése után az üzletkötők a helyszínen kitöltöttek egy adatlapot a helyiségekről és a nyílászárókról, majd felmérési díj gyanánt a vállalkozói díj jelentős részét készpénzben átvették, amelyről számlát is adtak.

A csalók sok esetben megelégedtek annyi pénzzel, amennyi éppen volt otthon, de előfordult, hogy felajánlották az idős embereknek, hogy elviszik őket a bankba, vagy a bankautomatához, hogy pénzhez jussanak.

A rendőrség szerint a csalók még arra is ügyeltek, hogy az általuk használt szerződésben a fogyasztókra vonatkozó lényegi rendelkezések a szinte már olvashatatlan apróbetűs részben szerepeltek. Mint például az is, hogy az általuk elvégzett "helyszíni felmérés" önálló szolgáltatásnak minősül, így annak díja felmondás esetén sem jár vissza.

Áldozataikat tévedésbe ejtették azzal is, hogy energetikai tanúsítványt ígértek, amelyet úgy tüntettek fel, mintha hiteles okiratot kapnának, azonban annak valójában semmilyen értéke nem volt.

Mint írták: erről több bejelentés is érkezett az ország békéltető testületeihez, amelyek az eljárásuk során megállapították, hogy a "felmérés" teljesítésével - amely ráadásul szintén értéktelen volt - a fogyasztókat megfosztották az indoklás nélküli elállás jogától, ezáltal pedig törvénybe ütköző, úgynevezett tilos szerződéseket kötöttek, mivel azok jogszabály megkerülésével jöttek létre.

Megállapították továbbá, hogy a fogyasztók szerződéstől való elállása jogszerű volt, a vállalkozásnak a "felmérési díj" gyanánt átvett pénzösszegeket vissza kellett volna térítene.

A cégvezető erről határozatot is kapott, azonban ennek ellenére tevékenységét tovább folytatta más-más gazdasági társaságok neve alatt - olvasható a közleményben.

A csaknem száz sértettnek - akiknek többsége pécsi - több mint 12 millió forint kárt okoztak a csalók, amelynek jelentős része megtérült. A rendőrség az ügy vizsgálatát befejezte, az iratokat a napokban átadta az ügyészségnek - áll a közleményben.

.