Fakidőlésre figyelmeztet több erdőgazdaság

MTI

2023.01.21. 15:03

A felázott talaj és az erős szél miatt könnyebben kidőlhetnek az erdei fák.

Veszélyes lehet a túrázás hétvégén, mert a felázott talaj és az erős szél miatt könnyebben kidőlhetnek az erdei fák - figyelmeztet több állami erdőgazdaság.

A fataj.hu szaklap pénteken tette közzé az Egererdő Zrt. közleményét, amely szerint a Mátrában és a Bükkben kockázatos a túrázás. A társaság emiatt azt kéri, hogy senki ne menjen hétvégén az erdőkbe.

Az Ipoly Erdő Zrt. azt írta az MTI kérdésére, hogy a széllökések bárhol kidönthetnek nagyobb fákat, de a jegesedés miatt szintén veszélyes az erdei terep. A legveszélyesebb szakaszokat felsoroló közleményüket a honlapjukon és a közösségi oldalon péntek délután közzétették.

Az Északerdő Zrt. az élet- és vagyonvédelmi okokra hivatkozva azt javasolja a kirándulóknak, hogy a következő napokra tervezett túrákat halasszák későbbre. A hétvégén is jelentős csapadékra számítanak, emiatt fák dőlhetnek ki, és ágak törhetnek le - hangsúlyozták.

A Vérteserdő Zrt. szintén óvatosságra int, különösen a meredek, sziklás területeken. Fakidőlés főleg az erős szélben fenyeget, ezért ilyen időben nem javasolják a kirándulást.  

A Budapest körüli erdőkben a szurdokvölgyeket, például a Rám-szakadékot helyesebb elkerülni. A kirándulást megduzzadt patakok nehezíthetik a Pilisi Parkerdő Zrt. területén - hívták fel a figyelmet.

A Bakonyerdő Zrt. egyelőre nem zárt le útvonalakat, de szintén óvatosságra intik a kirándulókat. Az erdőknek jót tett a sok csapadék, de a Bakonyban okozhat fakidőléseket - tették hozzá.  

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. működési területén zúzmara és hó hiányában a jövő hét közepéig nem kell számítani fák kidőlésére és koronatörésre. A kirándulóknak ettől függetlenül érdemes figyelniük a várható szélre, mert az erdőkben csak saját felelősségükre tartózkodhatnak - írták.

.