Komoly érdeklődés van a kortárs könnyűzenei szak iránt a Debreceni Egyetemen

MTI

2023.01.22. 21:12

Országosan egyedülálló, de Európában és az egész világon is ritkaságnak számít.

Több új szakot indítanak szeptembertől a Debreceni Egyetemen (DE), köztük a hazánkban egyedülálló, de a világban is ritka kortárs könnyűzenei szakot, amely iránt máris komoly a hallgatói érdeklődés - jelezte az intézmény oktatási rektorhelyettese sajtótájékoztatón az egyetemen.

Bartha Elek professzor azt mondta, a megváltozott felvételi szabályok megkönnyítik a diákoknak, hogy az érdeklődésüknek jobban megfelelő szakot válasszanak.

A DE teljes képzési spektrumot kínál a jelentkezőknek: 69 alap- és 78 mesterszakon folyik a képzés több mint kétszáz képzési területen - sorolta a rektorhelyettes, megjegyezve, hogy 13 kart működtetnek tíz városban, köztük több határon túli településen.
A duális képzés keretében 38 - 29 mester- és 9 alapképzési - szakon oktatnak, és mintegy 150 partnercéggel állnak kapcsolatban.    

Országosan egyedülálló, de Európában és az egész világon is ritkaságnak számító kortás könnyűzenei szakot indítanak, amely iránt máris komoly a hallgatói érdeklődés. A szeptemberben induló képzés keretében nyolc szakirány - könnyűzenei gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, ének, szaxofon, trombita és harsona - közül lehet választani.

Korábban az egyetem azt közölte, hogy a szakon a DE könnyűzenei intézet oktatói tanítanak majd, többek között Wolf Kati és Erdős Fruzsi énekesek, Ferencz Péter producer, Tóth Marcell billentyűs, Gudics Marcell és Gudics Martin dob és basszusgitár-oktatók, Gyémánt Bálint jazzgitáros, Kovács János trombita tanár, Linzenbold Gábor szaxofontanár és Tóth Dániel harsonatanár, valamint Varga Antal, az Abrakazabra zenekar vezetője, aki a képzés alapját nyújtó zenekari gyakorlat tárgyat oktatja majd.

Ugyancsak új képzési területként indul szeptemberben az agrárkaron a precíziós mezőgazdasági mérnök alapképzés, három kar együttműködésével a villamosmérnök mesterképzés, illetve az informatikai karon az adattudományi mesterképzés, valamint a természettudományi és technológiai karon az anyagmérnök alapképzés - sorolta a rektorhelyettes, hozzátéve, hogy Szolnokon most első alkalommal indítanak szakvédőnő mesterszakos és szociális munkás képzési szakokat.

Molnár Dániel, a DE doktorandusz önkormányzatának elnöke azt üzente a leendő hallgatóknak, hogy az egyetemükön működik az ország egyik legnagyobb és "legpezsgőbb" hallgatói közössége, és a legrégebbi és legkomplexebb tehetséggondozó programja.

15 kollégiumban ötezer hellyel rendelkeznek, s a jelentkezők 90 százalékát fel is tudják venni az egy-két-három ágyas kollégiumokba.
Az idén első alkalommal szeptembertől gólya-ösztöndíjjal várják a legtehetségesebb fiatalokat, akik országos középiskolai tanulmányi versenyeken elért eredményeikkel már bizonyították felkészültségüket. A kiemelt országos megmérettetéseken eredményes hallgatók egyszeri alkalommal 100 ezer, az egyéb versenyeken jól teljesítők pedig 50 ezer forintot kapnak - tette hozzá.

Tavaly az általános felvételi eljárás keretében több mint hatezer elsőéves hallgatót vettek fel, a pótfelvételivel, a határon túli felvételivel és az angol nyelvű képzésekre felvettekkel együtt szeptemberre ez a szám elérte a tízezret. Az idén is hasonló számú hallgató felvételére készül a Debreceni Egyetem.

.