Rákkeltő és büdös, mégis sokan így tüzelnek

MTI

2023.01.03. 15:57

Óriási veszélyt jelent a háztartási hulladék elégetése.

Érdemi és azonnali fellépést vár a kormánytól az LMP a háztartási hulladék eltüzelése ellen.

Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a levegőszennyezés évente mintegy tízezer ember korai halálához és csaknem százezer ember megbetegedéséhez vezet, de a háztartási hulladék eltüzelése az energiaválsággal egyre inkább terjed.

Beszámolt arról, hogy Érden is egyre gyakrabban látni fekete füstöt felszállni a kéményekből.

Annak ellenére tüzelnek az emberek bálás ruhákkal vagy bontott, lefestett ablakkeretekkel, hogy a levegőbe juttatott méreg rákos megbetegedést, infarktust és magzatkárosodást is okozhat, és a gyerekekre a legveszélyesebb - mondta a politikus.    

Kijelentette: egyszerre lenne szükség a szén- és lignittüzelés fokozatos kivezetésére, valamint a rossz minőségű tűzifa értékesítésének tiltására, egy szociális alapú épületenergetikai korszerűsítési program elindítására, a szociális szempontok beépítésére az energiaárakba, valamint a kerti hulladék elégetésének tiltására.

Tetlák Örs hozzátette: az önkormányzatoknak pedig vissza kell adni a jogot ahhoz, hogy érdemben felléphessenek a szennyezőkkel szemben.

Felmérések szerint a szeméttel fűtőknek csupán 15 százaléka teszi ezt szociális okokból, harmaduk az információhiány vagy a felelőtlenség miatt jár el így - jegyezte meg.

.