Ennyivel emelkednek a bérek a MÁV-Volán-csoportnál januárig visszamenőleg

MTI

2023.02.17. 22:07

Megállapodtak a béremelésről a MÁV-Volán-csoportnál

Megállapodtak a MÁV-Volán-csoportnál a munkaadó és az érdekképviseletek képviselői a 2023. évi bérfejlesztés mértékéről pénteken, a csoportszintű érdekegyeztető tanács ülésén - közölte a MÁV pénteken az MTI-vel.

A megállapodásról Lázár János építési és közlekedési miniszter a Facebook-oldalán közölte: a mai napon a kormány és a MÁV-Volán szakszervezetek bérmegállapodást kötöttek, amely szerint minden dolgozó bére havi bruttó 53 ezer forinttal emelkedik.

"A megállapodással garantáljuk 4,5 millió honfitársunk napi ingázását, és megvédjük az inflációtól a Magyarországot mozgásban tartó 57 ezer MÁV-Volán dolgozót" - fogalmazott a miniszter.

A MÁV közleményében kifejtette: a megállapodás értelmében a vasutasok alapbére a 2022. december 31-i állapothoz képest legalább 53 ezer forinttal nő 2023. január 1-jéig visszamenőlegesen. Az egyösszegű SZÉP-kártya juttatás 120 ezer forintra emelkedik, és a munkáltató nettó 4000 forintra, azaz havi bruttó 6016 forintra növeli az önkéntes egészségpénztári támogatást.  

Pafféri Zoltán, a MÁV elnök-vezérigazgatója a közleményben rámutatott arra, hogy a MÁV-Volán-csoport mintegy 51 ezer dolgozója több mint 10 százalékos béremelésben részesül.

A megállapodás előnyös alapja lehet az új munkaerő megszerzésének, hiszen a hosszú távon is biztos, kiszámítható munkahely vonzó lehetőség a pályaválasztók és munkakeresők számára, továbbá erősíti a MÁV-Volán-csoport munkaerőpiaci pozícióját, és igazolja, hogy az állami vállalatok képesek hosszú távon is vonzó munkáltatói feltételeket biztosítani dolgozóinak - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

A MÁV-Volán-csoport átlagkeresetei a bérmegállapodások és bérintézkedések eredményeként 2016-2021 között a nemzetgazdasági átlagkeresetnél nagyobb, 65 százalék feletti mértékben növekedtek. A vállalatcsoport a járványügyi helyzetben is megtartotta teljes munkavállalói létszámát, ezzel is bizonyította, hogy biztonságos munkahelyet nyújt munkavállalóinak - tájékoztatott a MÁV.

A közleményben kitértek arra, hogy a Volánbusznál a 2023. évi bérfejlesztéséről ugyanezen elvek alapján tárgyalnak a társaság sajátosságait figyelembe véve. A felek megállapodásának alapvető célja a munkavállalók reálbér-értékének megőrzése.

A Vasutasok Szakszervezete pénteken az MTI-nek küldött közleményében a béremelés mellett jó eredménynek nevezte, hogy a szakszervezet elvárására a munkáltató 100 ezerről 120 ezerre emeli az egyösszegű SZÉP-kártya juttatást, és bruttó 6016 forintra növeli az önkéntes egészségpénztár havi tagdíjtámogatását.

Meleg János, a VSZ elnöke a közleményben eredménynek tartotta, hogy az idei bérfejlesztés után a MÁV-Volán csoportban a kezdőbérek jelentős mértékben meghaladják a minimálbér és a garantált bérminimum összegét.

.