A dolgozóknak fontosabb a munka és a magánélet egyensúlya, mint a karrierépítés lehetősége

MTI

2023.03.23. 19:05

Viszont egy adott munkaszerződés mérlegelésénél a fizetési csomag válik a legfontosabb tényezővé.

Egy nemzetközi felmérés alapján a dolgozók számára hosszú távon fontosabb a munka és a magánélet egyensúlya, mint a karrierépítés lehetősége - közölte a Profession.hu csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Boston Consulting Group (BCG) globális, többek között a Profession.hu bevonásával készített idei felmérésében a munkavállalók álláskereséssel és munkavállalással kapcsolatos attitűdjeit, preferenciáit vizsgálta.  

A 160 országot érintő, 90 000 ember - köztük magyarok - megkérdezésén alapult kutatásban a hosszú távú munkavállalásnál a nem anyagi jellegű preferenciák közül minden hetedik válaszadó a munka-magánélet egyensúlyát jelölte meg, ez a szempont volt leginkább domináns régióktól és korcsoportoktól függetlenül. A válaszadók 41 százaléka számára fontos, hogy előrébb jussanak a karrierjükben az adott cégnél. A harmadik legfontosabb szempont pedig, hogy a munkavállalók érdekes termékekkel, szolgáltatásokkal, témákkal, technológiákkal foglalkozhassanak munkahelyükön.

Az emberek inkább fix munkahelyet választanak a látszólag nagyobb rugalmassággal járó és elterjedt részmunkaidős, részfoglalkoztatásos tevékenységekkel szemben. A kutatás szerint a megkérdezettek 75 százaléka részesíti előnyben a hagyományos, alkalmazotti státuszt és az ehhez társuló 5 napos munkahetet. Viszont 54 százalékuk a home office lehetőségét, vagyis a hibrid munkavégzési modellt részesíti előnyben.  

A felmérés arra is rámutatott, hogy bár hosszú távon a legfőbb elvárás a dolgozók részéről a munka és a magánélet egyensúlya, viszont egy adott munkaszerződés mérlegelésénél a fizetési csomag (a bérezés és a bónuszok) válik a legfontosabb tényezővé.

A nyilatkozók 21 százaléka számára számít kizáró oknak a nem megfelelő munkadíj egy álláslehetőségnél. A megkérdezettek 19 százaléka nem fogadna el egy állásajánlatot, ha nem biztosított a munka és magánélet egyensúlya, 15 százalékuknál pedig az adott állás jövőbeni stabilitása a fő szempont.

Arra is kitértek, hogy a felvételi folyamatban fontos a pozitív munkavállalói élmény, ugyanis a jelentkezőnek gyakran ez az első közvetlen tapasztalata a vállalattal és annak céges kultúrájával. A megkérdezettek kétharmada szerint egy cég munkaadóként kitűnhet a többi közül a gördülékeny toborzási folyamatával.

A közlemény idézte Simon-Göröcs Lilit, a Profession.hu HR igazgatóját, aki elmondta a legtöbben továbbra is szívesebben vesznek részt személyes állásinterjúkon, meglepő módon a digitális területen dolgozók és a fiatalabb generációk tagjai is a hagyományos kiválasztási folyamatokat preferálják.

.