Szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten az Andrássy úton

MTI

2023.03.07. 08:00

Andrássy Gyula születésének 200. évfordulója alkalmából.

Andrássy Gyula születésének 200. évfordulója alkalmából az Andrássy út történetét bemutató szabadtéri fotókiállítás látható hétfőtől az Andrássy úton, az Oktogon és a Kodály körönd között.

Kétszáz éve, 1823. március 8-án született Andrássy Gyula gróf. Az ország egykori miniszterelnökére, a sugárút megálmodójára, Terézváros díszpolgárára emlékezik a szabadtéri kiállítás, csatlakozva ezzel a Budapest150 programsorozathoz - olvasható a Terézvárosi Önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a szabadtéri kiállítás az Andrássy út mindkét oldalán 40 fotóval mutatja be a sugárút történetét 1900-tól napjainkig. Egy rövid séta során a fotókon bárki végigkísérheti, hogyan változott a közlekedés, az út funkciója, de a képek fontos történelmi pillanatokat is megelevenítenek: május elsejei felvonulások, a Párisi Nagy Áruház megnyitása, az '56-os véres zászlós tüntetés, de még Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikus is feltűnik motorkerékpáron az Andrássy úton készült egyik képen.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a mai Andrássy utat kezdetben Sugárútnak hívták, később kapta csak meg Andrássy Gyula miniszterelnök nevét. A II. világháború után viselte Sztálin nevét, volt Magyar Ifjúság útja és Népköztársaság útja is, mielőtt a rendszerváltást követően visszakapta az Andrássy út nevet.

.