Szimulátorbemutatókkal és tematikus sétákkal indul a szezon az Aeroparkban

MTI

2023.03.16. 15:01

Hamarosan kipróbálható lesz az a Mi-2-es helikopterszimulátor is.

Többek közt szimulátorbemutatókkal és tematikus sétákkal nyitja meg a szezont szombaton az Aeropark ferihegyi repülőmúzeum, amely számos új látnivalóval és különféle tematikájú rendezvényekkel várja a látogatókat hétvégétől egészen késő őszig.

Az Aeroparkba látogatók a hétvégén pilótákkal, légiutas-kísérőkkel, műszaki szakemberekkel találkozhatnak a kiállított történelmi repülőgépek pilótafülkéiben és fedélzetén, a repülőmúzeum szimulátorában pedig megtudhatják, hogyan dolgoznak a pilóták a legmodernebb utasszállítókon - olvasható az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében.

A múzeum légiutaskísérő-programot hirdet a Tu-154-es utasterében, ahol a látogatók megismerhetik, hogy milyen feladataik vannak egy járat személyzetének. Magyarország első női közforgalmi pilótája, Czigány Ildikó pedig mindkét napon repülős kvízzel várja az érdeklődőket.

Az előzetesen regisztráló utasok reptérlátogatáson vehetnek részt Ferihegy kulisszái mögött, de az idén 73 éves történelmi, 1-es Terminál is megismerhető lesz az Ablak a világra tematikus séták keretében.

A téli hónapok alatt több repülőgép pilótafülkéje is ápoláson esett át. Megújultak a Tu-154-es pilótaülései, kárpitozták a Tu-134-es utasterét, de felújították a korábban kalibrálási feladatokat ellátó Jak-40-es és L-410-es repülőgép fedélzetét is, valamint számos belső felújítást végeztek a reptéri tűzoltóautó, a 40 éves Simba vezetőfülkéjében.

Az idei évben várhatóan ismét bővül majd a kiállítás, hiszen a múzeumot üzemeltető Légiközlekedési Kulturális Központ új légijárművek érkezését készíti elő. Már épül, és hamarosan kipróbálható lesz az a Mi-2-es helikopterszimulátor, amely ízelítőt ad abból, hogyan dolgoztak ezek a helikopterek egykor a magyar légimentőknél és a légirendészetnél. Az ország harmadik legnagyobb Ikarus nosztalgiaflottáját fenntartó szervezet idén újabb, a repüléshez több szállal kötődő, restaurált autóbuszokat is bemutat majd. Hamarosan a közönség is találkozhat például azzal a Centrumbusszal, amely korábban Ferihegyet kötötte össze a budapesti belvárossal.

A park egészen késő őszig számos tematikus programot is szervez. Júniusban a Múzeumok éjszakáján, júliusban a Kéklámpás találkozón, augusztusban a Repülőtér éjszakáján várják a látogatókat, októberben pedig mintegy 70 legendás Ikarus érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra. Lesz olyan hétvége, amikor a keleti blokk egykori legnépszerűbb autói, a Zsigulik költöznek be a történelmi repülőgépek közé, nyáron több turnusban szerveznek tábort a repülés iránt érdeklődő fiatalok számára, szombat esténként pedig az elmúlt évtizedek legismertebb repülős filmjeit vetítik a múzeum kertmozijában.

.