Újabb emlékérméket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank

MTI

2023.03.24. 11:57

Erdős Pál és Raoul Bott magyar származású, Wolf-díjas matematikusok tiszteletére.

Erdős Pál és Raoul Bott magyar származású, Wolf-díjas matematikusok tiszteletére emlékérméket bocsátott forgalomba pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tavaly indított emlékérme-sorozatában - tájékoztatta az MNB az MTI-t.

Mint írják, a díj elnyerésének 40. évfordulója apropóján a Magyar származású Wolf-díjas matematikusok elnevezésű emlékérme-sorozat második elemeként bocsát ki emlékérméket az MNB. A sorozat keretében ezúttal két emlékérme jelenik meg: az egyik a Wolf-díjat 40 éve elnyerő Erdős Pál és életműve előtt tiszteleg, a másik a magyar-osztrák származású, ugyancsak Wolf-díjas Raoul Bott születésének 100. évfordulója alkalmából jelenik meg.

Mindkét emlékérme 7500 forint névértékű ezüst, valamint 3000 forint névértékű színesfém változatban készül, súlyuk egységesen 12,50 gramm, átmérőjük 30 milliméter, szélük recézett. Az Erdős Pál-emlékérmét Kovács Zoltán szobrászművész, míg Raoul Bott-emlékérmét Holló István iparművész tervezte. Az emlékérmékből 4000-4000 darab készíthető - hangsúlyozzák a közleményben.

A közleményben felidézik, hogy Erdős Pál a 20. század egyik legkiemelkedőbb matematikusa. Csodagyerekként 4 évesen már háromjegyű számokkal szorzott és önállóan felfedezte a negatív számokat. Már fiatal korában világhírre tett szert a Csebisev-tétel bizonyításával. A kombinatorika kutatásának és alkalmazásának az egyik leginkább elismert egyénisége hazai és nemzetközi szinten is. 1983-ban a számelmélet, kombinatorika, valószínűségszámítás, halmazelmélet és analízis terén elért számos eredményéért, valamint a világ matematikusaira személyesen kifejtett hatásáért matematikai Wolf-díjban részesült.

Raoul Bott magyar-osztrák származású amerikai matematikus, elsősorban a geometria különböző területein elért eredményeinek köszönthetően vált ismertté, több matematikai elv viseli a nevét. 2000-ben mély topológiai és differenciálgeometriai felfedezéseiért matematikai Wolf-díjban részesült - olvasható a közleményben.

A közlemény szerint az azonos tematikájú ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el. Mint kiemelik, az Erdős Pál-emlékérmék előlapján központi motívumként a Csebisev-tételt leíró képlet, annak hátterében pedig egy prímspirál ábrázolása látható. Hátlapján a matematikus, jellegzetes, félalakos portréja jelenik meg. A Raoul Bott-emlékérmék előlapján egy felület differenciálgeometriájára utaló térbeli elem ábrázolása jelenik meg, utalva ezen területen végzett kutatásaira. Az érme hátlapján a matematikus időskori portréja, valamint a periodicitási tételét leíró képlet látható.

Mint írják, az Erdős Pál és Raoul Bott tiszteletére megjelenő emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás, tisztelgés a magyar származású matematikusok munkássága előtt, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet.

Az emlékérmék a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg péntektől a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

.