A Tisza, a Duna és a Körösök mentén irtják a szúnyogokat

MTI

2023.04.17. 20:57

Az esővízgyűjtő hordókat ajánlott szúnyoghálóval lefedni.

A Tisza teljes szakaszán, a Körösök mentén, a Duna felső szakaszán és a Balaton nádasaiban gyérítik a szúnyoglárvákat a héten - tájékoztatta a szúnyogirtási program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

A szakemberek 7500 hektárnyi területen végeznek biológiai légi és földfelszíni módszerrel beavatkozásokat - tartalmazza a közlemény.

Mindez azért szükséges, mert az elmúlt hetekben az ország számos pontján alakultak ki a csípőszúnyogok számára megfelelő vizes élőhelyek. A lassan melegedő időben a folyók és tavaink mentén egyre nagyobb számban jelennek meg a szúnyoglárvák - tették hozzá.

Azt írták, a napokban várható a Duna vízszintjének tetőzése és az előzetesen vártnál magasabb vízállásra lehet számítani. Ennek következtében további szúnyoglárva-tenyészőhelyek kerülnek víz alá, ami a következő hetekben is szükségessé teszi a szúnyogok elleni védekezést.

A szúnyoglárvák ellen használt készítmények az alkalmazott dózisban más élőlényekre nem hatnak - fűzték hozzá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az állampolgárok a saját otthonukban is sokat tehetnek a szúnyogártalom ellen a ház körüli kisebb vizek lefedésével. Ugyanis egy-egy vízzel teli virágcserépben, vödörben, gumiabroncsban, eldugult ereszben százával, akár ezrével fejlődhetnek szúnyogok. Ezért az esővízgyűjtő hordókat ajánlott szúnyoghálóval lefedni, a ház előtti árkokat pedig rendben tartani, hogy ne tudjon benne hosszabb ideig megállni az esővíz - olvasható a közleményben.

.