Az esős időjárás miatt a héten pótolják a szúnyoggyérítéseket

Szúnyogirtás

MTI

2023.04.11. 23:37

A biológiai lárvagyérítés optimálisan tavasszal történik.

Az esős időjárás miatt a múlt héten elmaradt légi biológiai szúnyoggyérítéseket ezen a héten pótolják - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-vel.

Emlékeztettek, múlt szerdán indult el a katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés.
Azt írták, a gyérítés első napján Pest vármegye déli részén a Duna menti vízfelületekbe juttatták ki a szúnyoglárvák ellen használt biológiai készítményt. A terepjáróval és nagynyomású permetezővel végzett munkát az időjárás nem befolyásolta, ezért erre a tervek szerint került sor.

A Tisza-tónál és a folyó délebbi szakaszán, illetve a Körösök mentén repülőről tervezett kezelések a szeles, esős időjárás miatt elmaradtak, ezeket szerdán pótolják.

A tájékoztatás szerint mintegy 3500 hektárnyi vízfelületre juttatják ki repülőről a lárvákat elpusztító készítményt.

A biológiai szúnyoggyérítéshez használt szer egy baktérium által termelt fehérjét tartalmaz. Ezt a készítményt juttatják a vízbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek, és amelytől elpusztulnak. Ez az eljárás minden más élőlényre teljesen ártalmatlan, a kijuttatott dózisban az árvaszúnyogokra is -írták.

Közölték, a biológiai lárvagyérítés optimálisan tavasszal történik. Kevésbé látványos folyamat és általában lakott területektől távolabb zajlik. A legtöbb szúnyogfaj egyedei nyugalmi állapotban telelnek át, a szúnyogok fejlődésére és számára leginkább a tavaszi és a nyári időjárás van hatással. A vérszívók a csapadékos és meleg időjárást kedvelik.

A katasztrófavédelem által megbízott rovarbiológusok országszerte hétről hétre elemzik a lárvák és szúnyogok fejlettségi állapotát és számát, ez alapján tervezik meg a szúnyoggyérítés hétről hétre változó programját, amely elérhető a katasztrófavédelem honlapján.

.