Berlioz és Liszt műveit szólaltatja meg a MÁV Szimfonikus Zenekar

MTI

2023.04.30. 19:57

Berlioz és Liszt műveit szólaltatja meg a MÁV Szimfonikus Zenekar

Berlioz és Liszt műveit szólaltatja meg a MÁV Szimfonikus Zenekar Charles Dutoit vezényletével május 4-én a budapesti Müpában.

A romantika géniuszai című esten Berlioz Római karnevál című operájának nyitánya és a Fantasztikus szimfónia, valamint Liszt Esz-dúr zongoraversenye hangzik Balázs János zongoraművész közreműködésével - közölte a zenekar az MTI-vel.     

Mint írják, Hector Berlioz és Liszt Ferenc 1830 körül ismerkedett meg és kötött barátságot egymással. Berlioz elragadtatottan méltatta Liszt zongorajátékát, Liszt pedig lebilincselve hallgatta Berlioz 1830-ban bemutatott Fantasztikus szimfóniáját. Közösen alkották meg a szimfonikus költemény eszméjét.     

A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye Berlioz 1844-ben komponált Római karnevál című operájának nyitányával kezdődik. A nyitány zenéjének alapja egy több évszázados múltú olasz tánc, a nagyon gyors saltarello, tehát ugrós táncról van szó. Olyan, mint egy szenvedélyes szerelmi vallomás, amely további hangszerek csatlakozásával párbeszéddé fejlődik - áll a közleményben.     

Liszt zeneszerzői tevékenységére az új kifejezés, az új formák és az azokhoz illő kompozíciós eszközök keresése jellemző. Ennek a nyugtalan, önmagával soha meg nem elégedő alkotói magatartásnak példája az első, Esz-dúr zongoraverseny. Huszonhat évig, 1830 és 1856 között dolgozott a művön, még az 1855-ös bemutató után is változtatott rajta - idézik fel.     

A zongoraversenyt ez alkalommal Balázs János közreműködésével hallhatja a közönség.       

Kiemelték, Berlioz mindössze huszonhét éves, amikor - néhány kevéssé jelentős kísérlet után - 1830-ban megalkotja élete főművét, a Fantasztikus szimfóniát. Ezzel a művel kitörölhetetlenül beírta nevét a zenetörténetbe.     

A koncert a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Cziffra Fesztivál közös rendezvénye.

.