Családi programokkal várják szombaton a látogatókat a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

MTI

2023.04.21. 19:57

A Csillagkapu rendezvénysorozatra áprilistól októberig várják a látogatókat a Svábhegyi Csillagvizsgálóban.

Szombat délutántól késő éjszakáig családi programokkal várják a látogatókat a Svábhegyi Csillagvizsgáló Csillagkapu elnevezésű rendezvényén.

A gyermekes családokat már délután 17:00 órától számos interaktív program várja: lesznek "Téridő Trambulinon" száguldó üveggolyók, mellyel a bolygók és a csillagok mozgását modellezik a csillagvizsgáló munkatársai a gyerekek bevonásával, emellett a látogatók megszagolhatják a "Bolygószimatoló Laboratórium" lombikjaiba zárt "űrparfümöket", illetve mikroszkópokkal vizsgálhatják a meteoritok kristályait. A Spektrum Zónában pedig optikai berendezésekkel és fényhajlító eszközökkel is találkozhatnak az érdeklődők.

A főépület tetőteraszán felállított napészlelő távcsövek segítségével a lenyugvó Nap napfoltjaiban és naplángjaiban gyönyörködhetnek a látogatók, akik ezt követően a Vénusz, a Holdsarló, a Fiastyúk és a Hyadok négyes együttállását is megfigyelhetik az alkonyati égen.    

Az éjszaka folyamán a Budapest kupola távcsőóriása mellett három észlelőhelyszínen, tucatnyi hordozható csillagásztávcsővel várják az érdeklődőket. A Vénusz és a Mars mellett a tavaszi égbolt legszebb kettőscsillagai, csillaghalmazai és galaxisai is megfigyelhetők lesznek, minden távcső más égitestet vizsgál majd.

A Csillagkapu rendezvénysorozatra áprilistól októberig várják a látogatókat a Svábhegyi Csillagvizsgálóban. Az egyes események időpontjait folyamatosan töltik fel a szervezők az intézmény honlapjára (https://svabhegyicsillagvizsgalo.hu).

.